Naslovna » BG svaštara » Beogradski bazeni prepuni su posetilaca

Beogradski bazeni prepuni su posetilaca

– Čista i prijatna voda na „Tašu“ pokazala se kao pravi lek za nesnosne vrućine koje su nas zadesile ovoga leta. Mogućnost da se rashladimo, a pritom i zabavimo na temperaturi koja prelazi 35 stepeni predstavlja istinsku privelegiju – kaže Milica, jedna od svakodnevnih posetilaca.

Voda renoviranih bazena izmamila je samo nekoliko milja dalje, dorćolsku družinu, koja je spas od julskog sunca potražila u Sportskom centru „Milan Gale Muškatirović“ (bivši „25. maj“). Rekonstrukcija ovog prostora pored Dunava dala mu je potpunu novu dimenziju.

– Ovde sam kao mali učio da plivam, i raduje me što sada u poptuno obnovljenom ambijentu imam mogućnost da uživam – kaže jedan od posetilaca.

Dalje Dunavom, preko Zvezdarske šume, širi se dečji žagor koji dolazi iz obližnjeg sporskog centra „Olimp“, takođe kompletno obnovljenog.

– Stanujemo u Ulici Milana Rakića i svoje unuke redovno dovodim na otvorene bazene „Olimpa“, koji su posle rekonstrukcije prekrasni i potpuno prilagođeni dečjem uzrastu, jer imaju i ovaj olimpijski, ali i neplivački i dva dečija bazena – ističe Ljubica, baka Tijane i Uglješe, koji su se potpuno posvetili vodenim igrarijama.

Takođe, bez obzira na prepodnevne sate, na desetine građana je svoje slobodno vreme i bekstvo od visoke temperature potražilo na bazenu „11. april“, najvećem novobeogradskom kupalištu, kojem je nedavno priključen i zatvoreni bazen, koji je bio van upotrebe više od 20 godina.

– Igramo se, plivamo, gnjurimo i radujemo svakom trenutku koji tokom letnjeg raspusta provedemo na ovom mestu – uglas ističu Matija, Dušan i Nikola.

Inače, veliki broj dece dolazi na sportsko-zabavnu manifestaciju „NBG akvadrom“, koji se do kraja raspusta održava na tom bazenu (utrorkom i petkom od 13 sati), ističu iz Sportskog centra „Novi Beograd“. Veliko interesovanje, kako na „11. aprilu“ tako i na svim pomenutim bazenima, ali i drugim kupalištima u gradu, takođe vlada za besplatne programe koje Sekretarijat za sport i omladinu grada Beograda organizuje za učenike beogradskih škola tokom letnjeg raspusta.

– Na desetine školaraca pohrlilo je i ovog leta da se oproba u nekom od ponuđenih programa na beogradskim bazenima, kao što su škole plivanja, vaterpola i druge aktivnosti na vodi – kaže pomoćnik sekretara za sport i omladinu Nemanja Radović, podsećajući da je, tokom raspusta, sreda tradicionalno bespalatan dan za sve učenike beograskih škola.

Kako se temperatura vazduha poslednjih julskih dana i noću ne spušta ispod 30 stepeni, veliki broj Beograđana to vreme provodi na bazenima sportskih centara „Tašmajdan“, „Milan Gale Muškatirović“ i „Olimp“, koji u svojoj ponudi imaju i termine za noćno kupanje.

Direktor Sportskog centra „Tašmajdan“ Marko Pavlović podseća da je taj centar prvi u gradu uveo taj vid rekreacije i opuštanja, koji je u vrelim danima dostupan svakodnevno, od 20.30 do 23.00.

– Od ove godine beležimo veliku zainteresovanost građana za taj termin. Ranije je prodavano oko 50 karata, dok ovih julskih noći u proseku dolazi od 400 do 500 kupača. Cena karte je 400 dinara, u koju je, pored atraktivne muzike i podvodnog osvetljenja, uključena i jedna konzumacija, kao i mogućnost besplatnog korišćenja ležaljki – ukazao je Pavlović.

Pomoćnik direktora Sporskog centra „Milan Gale Muškatirović“ Igor Dolović rekao je da u tom centru vlada veliko interesovanje za termine posle 15.00, kada je dnevna karta samo 150 dinara, kao i za noćno kupanje (od 21.00 do 23.00), koje staje 300 dinara. Kada je reč o najpoznatijem zvezdarskom kupalištu, noćno kupanje je rezervisano od 21.00 do 24.00a, a u proseku ga tokom tropskih večeri poseti i do 500 sugrađana, saopštili su iz tog centra. Takođe, posetioci ovih plivališta u prilici su da se u večernjim satima priključe nekom od pratećih programa, kao što je fitnes ili hidrobik namenjen, pre svega, pripadnicama nežnijeg pola.

Za poslednje četiri godine, grad Beograd je uspeo da obnovi sve bazene na svojoj teritoriji, od kojih su mnogi bili neuslovni ili, kao što je slučaj sa „11. aprilom“, potpuno neupotrebljivi. Na ovaj način, grad je omogućio vrhunske uslove za rekreaciju i treninge svojim građanima i sportistima. Potpuna rekonstrukacija obuhvatila je bazene i terene u Sportskom centru „Milan Gale Muškatirović“, otvorene bazene u Sportskom centru „Olimp“ na Zvezdari, kao i ceo kompleks na „Tašmajdanu“. (Beoinfo)