Naslovna » BG servis » Čišćenje obale od Brankovog mosta do „Gazele“

Čišćenje obale od Brankovog mosta do „Gazele“

Rano jutros počela je zajednička akcija gradskih komunalnih preduzeća na čišćenju leve obale Save, od Brankovog mosta do „Gazele“. U čišćenju obale od naplavina i otpadnih materija učestvuje oko 50 radnika „Čistoće“, „Zelenila“ i „Beogradvoda“ sa potrebnom mehanizacijom, a na terenu su i inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove.

– Po odluci o postavljanju plovnih objekata, zabranjeno je prljanje vodenog toka i uspostavljena obaveza održavanja čistoće oko plovnih objekata. Kako je nivo vode nizak, s njenim povlačenjem na obali je ostalo dosta drvene građe i plastične ambalaže, pa su naši inspektori prilikom kontrole pre dva dana ostavili obaveštenje svim vlasnicima plovnih objekata, kojima ih podsećamo na njihove obaveze. Danas smo krenuli u ponovnu kontrolu i protiv svih koji nisu postupili po upozorenju biće pokrenuti prekršajni postupci, gde su kazne od 50.000 do milion dinara. Podsetiću i da su mandatne kazne za prljanje vodenog toka od 5.000 za fizičko do 20.000 dinara za pravno lice – rekao je Nebojša Tomić, zamenik gradskog sekretara za inspekcijske poslove.

On je naglasio i da je sa JVP „Beogradvode“ potpisan sporazum o saradnji, koji će dovesti do poboljšanja komunalnog reda na beogradskim obalama i najavio noćne kontrole, u kojima će se proveravati kako se i gde sa splavova izbacuje smeće.

Vladimir Bogićević, tehnički direktor JKP „Zelenilo – Beograd“, rekao je da ovo preduzeće u današnjoj akciji učestvuje sa petnaestak radnika i potrebnom mehanizacijom.

– Pored toga što uređujemo zelene površine u priobalnom delu, pomažemo i u čišćenju naplavina. Naše preduzeće tokom cele godine učestvuje u ovim zajedničkim akcijama sa ostalim gradskim komunalnim preduzećima, jer smatramo da su beogradsko priobalje i njegove reke bogatstvo grada koje moramo da sačuvamo – rekao je Bogićević.

Vladimir Pavlović, inženjer u „Beogradvodama“, rekao je da radnici ovog preduzeća trenutno rade na čišćenju korita reke Save.

– U našoj nadležnosti je kompletno priobalje, ali i vlasnici splavova su obavezni da čiste oko svojih plovnih objekata. Čišćenje je najintenzivnije kada dođe do opadanja vodostaja, a u svakoj akciji iz reke se izvadi nekoliko stotina kubika raznog otpada, koji se posle nosi na deponiju, dok se drvna građa uglavnom daje socijalno ugroženim domaćinstvima za ogrev – kaže Pavlović.

Dok su radnici „Zelenila“ i „Čistoće“ kosili travu, sekli korovsko drveće i čistili savsko šetalište, radnici „Beogradvoda“ najviše su vremena provodili u vodi, vadeći stare panjeve, grane i plastičnu ambalažu koju je vodeni tok doneo do ušća. Uz pomoć kolega iz dva gradska preduzeća sve to našlo je svoje mesto na obali, gde je razvrstana plastika i ostali otpad, dok su grane i panjevi isečeni motornim testerama, kako bi nekom sledeće zime bili od koristi.

– Svašta smo našli, kao i uvek, svakakvog krša i otpada ima, i teško se vadi iz muljevitog dna. Često voda ne može sve da odnese dalje i onda se zadrže veće količine otpada na jednom mestu. Bilo bi dobro kada bismo svi zajedno ipak malo više vodili računa o tome da nam obale lepše izgledaju – rekao je Tomica Ilić, radnik „Beograd voda“, vadeći jednu od većih grana iz muljevite obale Save.

– Nalazimo flaše, grane, izgleda da sve što ne treba na kraju svoje mesto nađe u vodi. Za sve je ovo kriv čovek, naša nepažnja prema prirodi generalno, i to bi moralo da se promeni – kaže nam Ivan Bašić iz „Beogradvoda“, uz konstataciju da ovaj posao ne radi prvi put i da će mu, zajedno sa kolegama, za čišćenje ovog dela obale biti potrebno par sati. (Beoinfo)