Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dirty Season (Predizborna kampanja u Srbiji, 2012)

Dirty Season (Predizborna kampanja u Srbiji, 2012)

U Uličnoj galeriji (Terazije, Bezistan) do 3. avgusta može da se pogleda grupna izložba kolektiva Kamerades „Dirty Season (Predizborna kampanja u Srbiji, 2012)“.

Apatija, ucveljenost, depresija, nesigurnost u budućnost, odsustvo realnog političkog razvoja i strah od onoga što predstoji. Upravo ove reči opisuju atmosferu u Srbiji pred parlamentarne i predsedničke izbore zakazane za 6. maj 2012. godine.

Dok političke stranke odavno pred narodom ne nastupaju sa novim i drugačijim idejama, a svoje, međusobno gotovo identične strategije ne prilagođavaju realnom stanju „običnih ljudi“, deluje kao da će se još jednom dogoditi već viđeno. Nekolicina, koja će eventualno uživati u obećanoj „boljoj budućnosti“ već pripada ekonomskoj eliti. Za svo drugo stanovništvo ishod će ostati isti; oni više ni ne mare ko je na čelu države, ko predsednik, ko premijer, a ko opozicija, već nastavljaju da se dovijaju za svoj, jedva pristojan, životni standard.

Tako, neprestana manipulacija masom, borbe za glasove onih kojima već dugo nije stalo, pokušaji animacije ili reanimacije naroda, masovno zasipanje posterima, bilbordima, reklamama koje obećavaju bolje sutra, grafita, slogana, audio i video nastupa – zajedno kreiraju cirkusku predstavu pod nazivom: Predizborna kampanja.

Fotografi Kamerades kolektiva teže da kroz zajednički projekat sagledaju uzroke i razloge, ne samo za apatiiju i opštu potištenost u Srbiji, već i da ovaj problem prikažu u prizmi globalne nezainteresovanosti biračkog tela u političkom dijalogu. Ipak, oni veruju da se Srbija, uprkos besmislu i konstantnom mentalnom trovanju, susreće sa jednom potpuno novom erom, prepunom pitanja. „Baš zbog toga vrlo je važan trenutak dokumentovanja izbornih aktivnosti, jer oni su javni pogled na politički život.“ Bez ikakve težnje da se favorizuje neka od stranaka, Kameradesi neposredno prikazuju političku scenu u modernoj Srbiji.

Kameradesi su grupa od šest dokumentarnih fotografa iz Srbije: Saša Čolić, Nemanja Jovanović, Milovan Milenković, Nemanja Pančić, Marko Risović, Marko Rupena. Članovi dele zajedničku misiju dokumentovanja realnosti i širenja svesnosti u polju društvenih tema na Balkanu. Njihov rad je baziran na tradicionalnom pripovedanju, ali sa poštovanjem za visoke vizuelne, etičke i narativne standarde u foto-žurnalizmu. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.