Naslovna » Izlasci » Film » Domaća premijera filma „Istanbule, ne zaboravi me“

Domaća premijera filma „Istanbule, ne zaboravi me“

Domaća premijera međunarodnog omnibus filma „Istanbule, ne zaboravi me“, čiju je jednu priča režirao Stefan Arsenijević, biće organizovana na Festivalu evropskog filma na Paliću.

Film će biti prikazan u glavnom programu, van konkurencije. Glavne uloge u Arsenijevićevom delu filma tumače Svetozar Cvetković i Mira Furlan, koja će i predsedavati ovogodišnjim žirijem Palićkog festivala.

Film će istovremeno imati prilike da vidi i beogradska publika u bioskopu Fontana, u ponedeljak 16. jula od 19.30, u okviru izbora filmova sa palićkog festivala.

Omnibus „Istanbule, ne zaboravi me“ nastao je u okviru projekta „Istanbul – prestonica kulture Evrope 2010“. Šest međunarodno afirmisanih reditelja pozvano je da snimi svoje priče inspirisane gradom na Bosforu, na temu sećanja. Pored Arsenijevića, priče su režirali dobitnik Zlatnog globusa i nominacije za Oskara Hani Abu-Asad („Raj sada“), kanski laureat Aida Begić („Snijeg“), Erik Nazarian („Plavi čas“), roterdamski pobednik Omar Šargavi („Idi u miru, Džamal“) i Sterios Niziris („O kuvarima i bogovima“).

Film je prikazan na brojnim međunarodnim festivalima, a nedavno je na Festivalu jugoistočnog evropskog filma u Los Anđelesu (See fest 2012) osvojio dve nagrade, specijalno priznanje žirija i nagradu za najbolju kameru. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.