Naslovna » BG servis » Dragan Đilas i Ban Ki Mun u reciklažnom centru na Zvezdari

Dragan Đilas i Ban Ki Mun u reciklažnom centru na Zvezdari

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun posetili su danas reciklažni centar u opštini Zvezdara, koji upošljava više od deset radnika, a posredno od njega žive desetine porodica koje prikupljaju papirni, metalni i plastični otpad.

Gradonačelnik Đilas je istakao da je grad Beograd vema ponosan na ono što je proteklih godina urađeno za romsku populaciju.

– Fokus poslednjih godina nam je bio na pitanjima zapošljavanja Roma i obrazovanja, uložili smo mnogo novca i energije da uvedemo romsku decu u škole i to je jedan od najvećih uspeha u protekle četiri godine – rekao je Đilas.

Tokom ove posete, kojom je završio boravak u Beogradu, Ban Ki Mun je istakao da je uvek, u svakoj prilici, promovisao ljudska prava i dostojanstvo romske populacije i naglasio da je pitanje Roma bilo na njegovoj agendi tokom posete svim državama regiona. Ujedinjene nacije nastaviće da pružaju podršku romskoj populaciji, kako bi ta marginalizovana grupa u svim državama u kojima živi bila uvedena u glavne društvene tokove, poručio je generalni sekretar svetske organizacije.

Ovo je impresivan način da ti ljudi pomognu sebi i integrišu se u društvo. Oni moraju da imaju mogućnost da se zaposle kako bi mogli da žive dostojanstveno. „Potrebno je da radimo zajedno kako bi ova ranjiva grupa bila sa margina dovedena u glavne tokove naših života“ – istakao je Ban Ki Mun, čiji je domaćin u reciklažnom centru otvorenom u okviru SWIFT inicijative bio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Reciklažni centar na Zvezdari podignut je u okviru SWIFT inicijative, koju, kao nosilac donacije Vlade Norveške, realizuje Svetska zdravstvena organizacija u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i Kancelarijom UN za projektne usluge (UNOPS). (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.