Naslovna » BG servis » „Ekspedicija Pamir 2012“ pod pokroviteljstvom grada

„Ekspedicija Pamir 2012“ pod pokroviteljstvom grada

Planinarski klub „Balkan“ organizuje, od 1. do 24. avgusta, „Ekspediciju Pamir“, na istoimeni planinski venac, pod pokroviteljstvom Sekretarijta za sport i omladinu grada Beograda.

Uspon je predviđen na vrh „Lenjin“ (7.134 metara), jedan od najviših vrhova tog planinskog venca, koji pripada velikom planinskom masivu Himalaja. Vođa ekspedicije srpskih alpinista biće Branko Dikić i njegov pomoćnik Vlado Gačić.

Pamir, inače, čine planine Tijanšan (Tian Shan), Karakorum (Karokoram), Kunlun (Kunlun) i Hindukuš (Hindu Kush), čiji se veći deo nalazi u Tadžikistanu, dok manji delovi pripadaju Kirgistanu, Avganistanu, Kini i Pakistanu. Najviši vrhovi planina obuhvataju vrh Kongur (7.719 metara) i Muztag-Ata (7.550 metara) na istoku, Safed-Khirs, područje na zapadu, pomenuti vrh Lenjin (7.134 metra) i Trans-Alay, područje na severu, kao i Hindukuš (Tirich-Mir 7.690 metara) pozicioniran u južnom delu venca.

Na svom proputovanju do Kine Pamir je posetio i Marko Polo, koji u svojoj knjizi utisaka navodi da se na tom malom prostoru mogu pronaći različite kulture, jezici, ali i pejzaži.

Pamir je, bez sumnje, najmanje posećen planinski venac na svetu koji nudi veličanstvene predele – slikovite ruralne prizore, koji podstiču jedinstvena putovanja. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.