Naslovna » Izlasci » Izložbe » Grafike Jelene Karišik

Grafike Jelene Karišik

U Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće otvorena izložba Jelene Karišik, umetnice iz Banja Luke, od 30. jula (20.00) do 18. avgusta.

Linorezi na temu torza nastali su transponovanjem bazičnog starijeg ciklusa (2004-2007) radova na papiru. U tom transponovanju motiv torza je tek inicijalni podsticaj koji Karišik u procesu rada na linorezu prevodi gotovo do apstraktnog zapisa. U energiji kompozicije komprimovanog stanja nemirni gest i naglašeni koloristički ton su osnovni gradivni elementi. Ekspresija linijskih tokova pojačava dinamiku i svežinu ovih linoreznih otisaka nastajalih tokom protekle tri godine.

Jelena Karišik je na taj način, jedan od klasičnih umetničkih motiva kao što je torzo, bez insistiranja na konkretnom obliku i telesnoj masi, svela na
esencijalni prikaz sukoba prostora, linije i boje. U ovim radovima nagovešten je odnos parova, muškog i ženskog principa, negativa i pozitiva. Reklo bi se da je grafičarka upravo iz simboličkog kontrasta parova: suprotnosti asketskog i senzualnog, duhovnog i čulnog, lirskog i epskog akumulirala stvaralačku energiju. (danubeogradu.rs)