Naslovna » Porodica » Deca » Izviđači sa Zvezdare bili dobri domaćini na Lidu

Izviđači sa Zvezdare bili dobri domaćini na Lidu

Odred izviđača „N. H. Miodrag Milovanović-Lune“, u sklopu programa „Leto-izviđači-druženje-ostrvo – Lido 2012“, bio je domaćin programa koji je realizovan u nedelju, 8. jula i tom prilikom na Lidu okupio 40 svojih članova, kao i 40 dece sa Zvezdare.

Sva deca su besplatno upoznata sa izviđačkim aktivnostima, pa su i mališani sa Zvezdare mogli da nauče kako se vezuju čvorovi i kako se, uz pomoć signalnih zastavica, šalju poruke, kako se, uz pomoć kamenja i drveta u prirodi, prave putni znaci i kako se pomoću njih kreće, kako se, uz pomoć Sunca, sata i mahovine, određuju strane sveta, približno vreme i kako se mogu orijentisati u prirodi.

Posle obuke iz izviđačkog programa, mladi Zvezdarci su igrali odbojku na pesku i u vodi, basket i fudbal. Vožnja kanuom je bila posebno inspirativna jer je za većinu to bilo prvo upoznavanje sa ovom vrstom aktivnosti na vodi. Kupunje u Dunavu je bila prilika da stariji članovi nauče mlađe da plivaju.

U Odredu izviđača „N. H. Miodrag Milovanović-Lune“ ističu da su zadovoljni velikim odzivom dece, a da zahvalnost zbog uspešno realizovanog programa duguju deci, njihovim roditeljima, kao i njihovim bakama koje su za ovu priliku napravile mnoštvo slanih i slatkih pita, kolača i ostalih gurmanluka tako da je ukusne hrane bilo u izobilju.

Program koji realizuje Savez izviđača Beograda, sprovodi se pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu Beograda u periodu od 7. do 13. jula, a namenjen je učesnicima uzrasta od 15 do 19 godina starosti i u okviru njega posebna pažnja se usmerava na susrete mladih, boravak u prirodi i negovanje solidarnosti.

U okviru predstojećih aktivnosti Odreda izviđača „N. H. Miodrag Milovanović-Lune“ treba istaći učešće 25 članova Odreda na Letnjem kampu u Beloj Crkvi na kome će pohađati kurs iz topografije. Ovaj kamp će biti realizovan od 9. do 19. jula, a posle povratka zakazano je novo druženje 21. jula. (danubeogradu.rs)