Naslovna » Izlasci » Izložbe » Konkurs za izlaganje radova u Uličnoj galeriji

Konkurs za izlaganje radova u Uličnoj galeriji

Vođstvo jedinstvenog angažovanog umetničkog projekta „Ulična galerija“ pozvalo je talentovane umetnike iz Srbije da dostave radove koji prikazuju potrebu većeg učešća građana u rešavanju problema od opšteg značaja. Do 1. septembra ove godine očekuju se umetničke tvorevine koje će biti izložene na specifičan način i o njima povedena društveno-angažovana diskusija.

Kroz organizaciju osam tematskih izložbi angažovane umetnosti u Bezistanu, „Ulična galerija“ pokušaće da skrene pažnju javnosti na širok spektar društvenih tema i pitanja u nameri da građanima pruži mogućnost sagledavanja njihove važnosti. Izložbe će pratiti javne diskusije o adresiranim temama.

Državni, društveno-politički, kulturni diksontinuitet, kao i gubitak vrednosnog sistema ogledan u događajima koji su zadesili Srbiju proteklih decenija proizveli su kolektivnu demotivisanost, razočaranje, apatiju i nezainteresovanost građana za učešće u oblikovanju svog okruženja i kulturnog identiteta. Paralelno s krizom identiteta koja je u našem društvu prisutna, dolazi i do formiranja negativne slike tog društva.

Zato je u cilju promene negativnih društvenih odnosa i okolnosti kojih smo svedoci, neophodno angažovanje svih društvenih aktera i polja društvenog života. Veoma je važno omogućiti učešće građana u datim procesima, jer to pruža mogućnosti da se upoznamo sa savremenim kulturnim i društvenim identitetom, ali i da doprinesemo redefinisanju aktulenih odrednica.

S obzirom da je kulturni identitet društveni konstrukt koji je zavisan od različitih faktora i okolnosti, on se iznova menja i generiše. Iz tog razloga javni dijalog i kritičko preispitivanje faktora u formiranju tog identiteta treba da obuhvati odnos prema okruženju, društvenim akterima, drugim kulturama, viđenje i percepciju drugih.

Ovu fazu realizacije projekta „Ulične galerije“ finansira USAID kroz program „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva“ kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

U predlogu izložbi autori bi trebalo da dostave devet do osamnaest radova dimenzija 1×1,4 m, a u obzir dolaze digitalni formati: fotografije, digitalne kompozicije, ilustracije, strip, kolaž i sl. Teme su: rodna ravnopravnost, mladi – potrebe i problemi, raseljena lica i azilanti, izazovi trećeg životnog doba, osobe sa posebnim potrebama, prava životinja, radnička borba i prava radnika, pravo na javni prostor. „Ulična galerija“ obezbeđuje produkciju radova i celokupnu organizaciju izložbe.

Konkursna prijava, koja se šalje na office@mikroart.rs, treba da sadrži radove u digitalnom obliku u maloj rezoluciji, biografiju i umetničku izjavu (opis i jasno obrazloženje koncepta izložbe). Isti mail je i za dopunska pitanja. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.