Naslovna » BG svaštara » Beograd 2020 » Monografija „UrbanLAB: Beograd 2020 – Evropska prestonica kulture“

Monografija „UrbanLAB: Beograd 2020 – Evropska prestonica kulture“

U Starom dvoru predstavljena je monografija „UrbanLAB: Beograd 2020 – Evropska prestonica kulture“. Publikacija prikazuje rezultate jednogodišnje saradnje Organizacionog odbora za pripremu kandidature Beograda za evropsku prestonicu kulture 2020. godine i studija „UrbanLAB“ Departmana za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

U okviru monografije predstavljen je specifičan teoretski i metodološki pristup istraživanju u domenu urbanog dizajna i obrađivanju urbanih problema izgrađenog gradskog jezgra, a posebna pažnja posvećena je urbanoj regeneraciji, redizajnu i morfologiji gradskih prostora kako bi se oblikovala budućnost grada. Autorke monografije su profesorke Arhitektonskog fakulteta Aleksandra Đukić i Milena Vukmirović.

– Publikacija prikazuje nov identitet Beograda, a istovremeno je i riznica novih ideja kako bi on trebalo da izgleda i da se razvija u narednom periodu. Ona će snažno doprineti čitavom procesu pripreme kandidature Beograda za evropsku prestonicu kulture 2020. godine i zauzeće značajno mesto u programskom okviru brojnih aktivnosti koje se sprovode u prethodne tri i po godine – istakao je Aleksandar Peković, predsednik Odbora „Beograd 2020“.

Aleksandra Đukić je podsetila da je studio „UrbanLAB“ formiran 2006. godine, kada je i započeta nastava na Arhitektonskom fakultetu prema novom programu. Delovi monografije odnose se na izborne predmete osnovnih studija arhitekture „Morfologija gradskih poteza“ i „Redizajn otvorenih javnih gradskih prostora“.

„Urbana laboratorija“ se najčešće bavi užim gradskim jezgrom, a svi projekti su sprovedeni u saradnji sa lokalnim zajednicama, to jest opštinama Stari grad, Savski venac, Palilula i Vračar. Saradnja studija „UrbanLAB“ i Odbora „Beograd 2020“ rezultirala je izložbom studenstkih radova u galeriji „Ozon“ 19. marta i monografijom, koju su zajednički izdali Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima i Arhitektonski fakultet u Beogradu.

Knjiga je organizovana u četiri poglavlja: u prvom je izložena metodologija izrade samih projekata studenata, u drugoj su razmatrani potencijali i mogućnosti urbanog razvoja Beograda, u trećem je dat osvrt na sve dosadašnje evropske prestonice kulture, dok su u četvrtom delu prikazani studentski radovi.

Predstavljanju monografije „UrbanLAB: Beograd 2020 – Evropska prestonica kulture“ prisustvovao je Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima. (Beoinfo)