Naslovna » Izlasci » Izložbe » Multimedijalna izložba „Tesla 3 u 1“

Multimedijalna izložba „Tesla 3 u 1“

U galeriji opštine Vračar (Njegoševa 77), od 26. jula do 9. avgusta biće otvorena multimedijalna izložba „Tesla 3 u 1“, koja se sastoji iz tri celine: „Teslina vizija Interneta“, „Tesla u Beogradu 1892.“ i „Teslin transformator“.

Multimedijalni projekat „Teslina vizija Interneta“ inspirisan je projektom „Svetski sistem“ Nikole Tesle iz 1900. godine, u kome je on, govoreći ondašnjim tehničkim rečnikom, opisao u 12 tačaka ono što se danas zove bežični Internet, mobilna telefonija i GPS. Ideja izložbe je da pokaže na koji način je sve što je Tesla pomenuo, svakom današnjem korisniku Interneta dostupno – bilo putem računara, bilo preko mobilnog telefona. Projekat „Teslina vizija Interneta“ nastao je u saradnji Registra nacionalnog internet domena Srbije, Galerije „O3one“ i Muzeja Nikole Tesle, a autor je Lazar Bošković (www.lazarboskovic.rs). Kompletan sadržaj izložbe dostupan je i na internet sajtu www.teslinavizijainterneta.rs. Dizajn je delo Dušana Vojnova, iz Orange studija.

Izložba „Tesla u Beogradu 1892.“ govori o jedinoj poseti Nikole Tesle glavnom gradu Srbije. Posle posete rodnoj Lici, Zagrebu i Budimpešti, na poziv delegacije beogradske opštine i Inženjerskog udruženja, Nikola Tesla dolazi u Beograd, prestonicu Kraljevine Srbije, 1. juna 1892. Primljen je uz najviše počasti kod kralja Aleksandra I i odlikovan je ordenom Svetog Save II stepena. Posetio je Narodni muzej i Veliku školu, gde je održao predavanje o svojim najnovijim istraživanjima i pronalascima. Razgledao je znamenitosti Beograda i obišao Kalemegdan, a na Smutekovcu kraj Vajfertove pivare, Tesli u čast, priređan je veliki banket. Autor izložbe je Bratislav Stojiljković, kustos Muzeja Nikole Tesle (www.tesla-museum.org).

Teslin transformator, poznat i pod nazivom Teslin oscilator, Nikola Tesla je otkrio 1891. Aparaturu Teslinog transformatora čine varničar i transformator bez gvozdenog jezgra. Transformator ima dva oscilatorna kola. U primarno kolo Tesla dodaje kondenzator koji se prazni preko primarnog kola. Kada napon na kondenzatoru dostigne vrednost probojnog napona vazdušnog procepa varničara, dolazi do naglog pražnjenja kondenzatora preko primara visokofrekventnog transformatora. Varnice se gase pomoću magneta ili mehanički, i na taj način se stvaraju veoma brze strujne oscilacije, koje se potom šalju u primarno kolo transformatora. U sekundarnom kolu dobijaju se oscilacije čija je frekvencija nekoliko desetina hiljada herca. Sekundar Teslinog transformatora je kalem s otvorenim krajevima između kojih se, kao rezultat rezonancije i nepostojanja gvožđa u jezgru, postiže veoma veliki napon.

Galerija opštine Vračar otvorena je za posetioce svakog dana od 10.00 do 20.00. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.