Naslovna » BG servis » Otkrivena spomen ploča slovenačkom pilotu Edvardu Rusjanu

Otkrivena spomen ploča slovenačkom pilotu Edvardu Rusjanu

Spomen obeležje slovenačkom avijatičaru i konstruktoru aviona Edvardu Rusjanu, otkriveno je večeras u podnožju Kalemegdana.

Današnju manifestaciju organizovali su Vazduhoplovni savez Beograda i Srbije, Skupština grada Beograda i Ambasada Slovenije. Otkrivanju spomen ploče, prisustvovali su zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić i ambasador Republike Slovenije u Srbiji Franc But.

– Ovo je mesto gde Beograd slavi svoju istoriju i ovo spomen obeležje će čuvati uspomenu na ovog velikog čoveka i ovaj značajan događaj u istoriji Beograda – istakao je Alimpić i ukazavši na značaj njegovog rada, podsetio da danas svi mogu da lete putničkim avionima, ali da je u to vreme Rusjan bio prvi čovek, koji je leteo nad Beogradom.

Da podsetimo, Rusjan je u Beograd stigao 5. januara 1911. godine, a na železničkoj stanici ga je dočekao veliki broj oduševljenih građana. Primio ga je i kralj Petar Prvi Karađorđević. Iako je tog 9. januara bilo veoma loše vreme odlučeno je da Rusjan ipak poleti i Beograđanima prikaže svoje avijatičarsko umeće. Nažalost, prilikom snažnog udara vetra krilo njegovog aviona se otkinulo i on je poginuo, postavši tako prva žrtva jugoslovenskog vazduhoplovstva. Njegovoj sahrani prisustvovalo je oko 14 hiljada Beograđana, u to vreme svaki pet stanovnik prestonice.

Inicijativu za postavljanje spomen obeležja na mestu gde je Rusjan poginuo pokrenuo je Vazduhoplovni savez Beograda uz podršku ambasade Slovenije i Skupštine grada Beograda. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.