Naslovna » BG servis » Otvoren peti azil za pse u Beogradu

Otvoren peti azil za pse u Beogradu

Prihvatilište za napuštene pse u Zemunu počelo je rad u punom kapacitetu otvaranjem sva četiri objekta za smeštaj pasa. Tako je Beograd dobio peti i najveći azil za pse, čiji kapacitet omogućava prijem 1.246 odraslih pasa.

Po rečima Bratislava Stankovića, direktora „Veterine Beograd“, u prihvatilištu, koje je smešteno u okviru stare farme PIK „Zemun“, prvi put je otvoren i poseban deo za smeštaj 40 štenaca. Standardi nalažu da štenci moraju biti izolovani od odraslih pasa radi njihove bezbednosti i posebnog tretmana koji im je neophodan.

Vladimir Terzin, pomoćnik gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove, precizirao je da je najveći azil u Beogradu urađen u skladu sa evropskim standardima, Zakonom o dobrobiti životinja i Pravilniku o prihvatilištima.

– Grad je u poslednjih nekoliko godina uložio velike napore i sredstva da se osposobi rad „Veterine Beograd“ i da se ona tehnički, tehnološki i stručno pripremi za sve izazove Strategije za rešavanje problema napuštenih životinja. Ona podrazumeva da se napušteni psi hvataju, čipuju, sterilišu i vraćaju na mesto odakle su uzeti, tačnije u azilima provode 30 dana, odakle se vraćaju samo oni koje nisu agresivni. Takva strategija daje rezultate, a broj napuštenih pasa i incidenata znatno je smanjen, ovih potonjih za više od 30 odsto – kazao je Terzin, podsećajući još jednom da je odgovorno vlasništvo ključ rešenja problema napuštenih pasa.

Povodom početka rada ovog prihvatilišta, najveći regionalni internet-portal www.zivotinje.rs poklonio je hiljadu obroka za napuštene pse koji su smešteni u njemu. Akcijom „1 lajk = 1 obrok“, ovaj internet-portal želeo je da utiče na podizanje svesti o problemu napuštenih pasa i potrebi njihovog zbrinjavanja, kao i da posetiocima sajta pruži mogućnost da na vrlo jednostavan način i sami daju doprinos boljem životu pasa. Jedan obrok (300 grama suve hrane) za pse u azilima obezbedio je svaki ulazak na fejsbuk stranicu portala www.zivotinje.rs, kao i svaka onlajn kupovina na ovom portalu čiji je iznos bio veći od 500 dinara.

Štenci se u ovo prihvatilište dovode radi čipovanja, vakcinacije i pružanja nege u prvim danima njihovog života. Nadležni se nadaju da će ovi mali psi biti usvajani u najkraćem roku, kako im, nakon prolaska neophodnog tretmana, život ne bi bio vezan za prethodno stanište, odnosno ulicu. Usvajanje pasa i jeste krajnji cilj strategije koju sprovodi grad, jer prihvatilišta predstavljaju nužno, ali ne i trajno i željeno rešenje.

Pored ovog, u Beogradu postoje još i dva azila u Rakovici, azil u Kovilovu i karantin u Ovči, a uskoro se očekuje i otvaranje prihvatilišta na Paliluli, čime će broj mesta za smeštaj pasa u azilima o kojima brine „Veterina Beograd“ biti podignut na tri hiljade. (Beoinfo)

Jedan komentar

  1. gde moze da se izvrsi donacija hrane za pse, ogradica itd

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.