Naslovna » BG servis » Položeni venci na spomen-obeležje braniocima Beograda od Turaka

Položeni venci na spomen-obeležje braniocima Beograda od Turaka

Zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić i ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic položili su danas vence na spomen-obeležje na Kalemegdanu, na mestu gde su 22. jula 1456. godine branioci Beograda pod komandom Janoša Hunjadija izvojevali veliku pobedu nad turskom vojskom.

Polaganju venaca prisustvovalo je i 210 učenika i nastavnika iz Mađarske, koji su u Beogradu na nagradnom putovanju povodom učestvovanja na državnom takmičenju iz istorije.

– Polaganjem venaca grad Beograd tradicionalno obeležava herojsku odbranu Beograda pod vođstvom legendarnog junaka Janoša Hunjadija, kod Srba poznatijeg kao Sibinjanin Janko. Ova pobeda imala je izuzetan značaj i za čitavu Evropu, jer je posle pada Carigrada zaustavljen prodor Turaka pod vođstvom Mehmeda Osvajača. Posle teških borbi Turci nisu uspeli da odbrane Beograd, a Janoš Hunjadi je svega mesec dana kasnije umro od kuge u Zemunu, na mestu gde se danas nalazi kula Sibinjanin Janka – podsetio je Alimpić i istakao da će đaci iz Mađarske imati priliku mnogo toga da nauče na Beogradskoj tvrđavi, koja ima veliki značaj i za srpsku i za mađarsku istoriju.

Oskar Nikovic naglasio je da redovno zajedničko obeležavanje ovog značajnog istorijskog datuma produbljuje prijateljske odnose Mađarske i Srbije. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.