Naslovna » Porodica » Deca » Prijem za učesnike učeničke razmene u Opštini Novi Beograd

Prijem za učesnike učeničke razmene u Opštini Novi Beograd

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić primio je u zgradi opštine grupu francuskih đaka i naše osnovce iz dve novobeogradske škole, učesnike međunarodne učeničke razmene koju organizuju opština Novi Beograd i grad Belfor.

Đaci iz Francuske, uzrasta od 12 do 15 godina, doputovali su zajedno sa grupom novobeogradskih učenika iz osnovnih škola „Mladost“ i „Jovan Dučić“, koji su tamo kao njihovi gosti boravili prethodnih sedam dana. U druženju sa mladim gostima Aleksandar Šapić poželeo im je dobrodošlicu u našu opštinu i Beograd.

– Nadam se da ćete se ovde lepo provesti i da će se vaši domaćini potruditi da se upoznate sa svim onim lepim stvarima koje naš grad može da ponudi. Želim da ovde steknete neka prijateljstva koja će trajati i koja će vas ponovo dovesti u Beograd. Uživajte sledećih sedam dana u Beogradu, druženju i vašim godinama koje su najlepše u životu – rekao je Aleksandar Šapić.

Razmena učenika, u okviru saradnje Novog Beograda i Belfora, organizuje se već nekoliko godina, na obostrano zadovoljstvo jer deca pored učenja jezika imaju priliku da kroz druženje bolje upoznaju život i kulturu dve zemlje. Ove godine razmenom su obuhvaćena 32 učenika. Ovakve razmene, po rečima Aleksandra Šapića, predstavljaju strateško opredeljenje opštine, koja će nastaviti da unapređuje i nagrađuje najbolje učenike kako u školi tako i u drugim oblastima.

Troškove boravka dece snose opština Novi Beograd i Belfor, tako da su roditelji rasterećeni. Naši učenici ovo putovanje zaslužili su kao nagradu na takmičenju u poznavanju francuskog jezika i kulture, kao i učešćem u ekološkom projektu o zaštiti vode, koje se sprovodi pod okriljem Saveta Evrope. U konkurenciji je bilo sedam novobeogradskih škola, a najbolje rezultate pokazali su upravo đaci ove dve škole.

Opština Novi Beograd za goste iz Francuske pripremila je i sadržajan kulturni i zabavni program. Deca će biti smeštena u Studentskom gradu, a tokom posete obići će, pored znamenitosti Beograda kao što su Kalemegdan, Ada Ciganlija, Konak knjeginje Ljubice, i znamenitosti na Oplencu i eko park Carsku baru. Deo programa predviđen za sportske aktivnosti odvijaće se na bazenima „11. april“. (danubeogradu.rs)