Izdvajamo
Naslovna » BG svaštara » Rančićeva kuća: Saborovanje 2012

Rančićeva kuća: Saborovanje 2012

Centar za kulturu Grocka organizuje tradicionalnu, osmu po redu, manifestaciju „Saborovanje 2012“, 6. i 7. jula, u Rančićevoj kući (Majevička 9) Centra za kulturu Grocka. Program se sastoji od četiri celine: izložbe, koncerata, festivala etnografskog filma i etnobazara. Cilj manifestacije je očuvanje tradicije, a njen pokrovitelj je Sekretarijat za kulturu.

Izložba mozaika Ljubinke Bube Đurđević biće otvorena sutra u 20.00. Buba Đurđević je 1947. godine diplomirala na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, posle čega je magistrirala na konzervaciji porcelana na primeru evropskog porcelana 19. veka. Mozaici i skulpture koje izlaže u CZK Grocka predstavljaju ujedinjeno iskustvo koje je stekla radom u Narodnom muzeju u Beogradu kao restaurator, u Holivudu kao restaurator antikviteta i saradnjom sa aukcijskim kućama Christy, Sotheby i drugima, u pripremi umetničkih predmeta za prodaju.

Koncert pevačkih etnogrupa održaće se u subotu, 7. jula, od 20.00. Urednik programa koncerta je dr Jelena Jovanović, naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU. Na koncertu će nastupiti sedam grupa, predstavnika starije i novije, vokalne i instrumentalne tradicije iz jugozapadne Srbije, Šumadije i Vojvodine: KUD „Brvenica“ iz Raške, „Zvuci Podgrmeča“ iz Mladenova, „Crnućanke“ iz Šumadije, solistkinja Suzana Stojičević, „Vukosovčanke“ iz Aranđelovca, „Jelek“ iz Grocke i grupa iz Zrenjanina.

U saradnji sa Etnografskim muzejom u Beogradu u 22.00 počinje Festival međunarodnog etnološkog filma, Retrospektiva 2011, u okviru kog će biti prikazano devet filmova.

Oba dana tokom programa otvoren je Etnobazar, u okviru kog će biti prodajne izložbe rukotvorina, kako tradicionalne garderobe i upotrebnih predmeta tako i onih inspirisanih savremenom modom i enterijerom. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.