Naslovna » Izlasci » Festivali » Ring Ring na Belefu 2012 – julski program

Ring Ring na Belefu 2012 – julski program

U okviru Belefa 2012, posle uspešno okončanog world music programa, Ring Ring festival je domaćin tri poznata umetnika koji se bave eksperimentalnom muzikom i videom.

Premijerno u Srbiji, u kino sali Muzeja istorije Jugoslavije nastupiće Fil Niblok, Katrin Liberovskaja i Al Margolis, u utorak, 17. jula od 21.00. Ulaz je besplatan.

Multimedijalni umetnik, Fil Niblok (Phill Niblock), koristi muziku, film, fotografije, video i kompjutere. Njegova muzika je puna glasnih dugotrajnih tonova, ispunjena mikrotonovima, koja na instrumentima pobuđuje nove zvuke u prostorima gde se izvodi. Istovremeno film ili video prikazuju ljude tokom rada ili kompjuterski kreirane apstraktne slike. Legendarni kompozitor je i dalje aktivan u svojoj 79. godini. Već više od 40 godina komponuje i nastupa širom sveta.

Video-medija umetnik Katrin Liberovskaja (Katherine Liberovskaya) je video/media umetnica bazirana u Montrealu i Njujorku. Počela je da eksperimentiše sa videom od 80-ih, praveći brojne video filmove, video instalacije i performanse koji su prikazivani širom sveta. Od 2001. njen rad je usmeren na saradnju sa kompozitorima i sound artistima najviše kroz žive nastupe u kojima se kombinuje video i zvučni performans.

Još od osamdesetih godina Al Margolis je bio aktivan na američkoj underground kasetnoj sceni preko svoje etikete „Sound of Pig Music“, i kao suosnivač etikete za eksperimentalnu muziku „Pogus Productions“. Pod umetničkim imenom If, Bwana od 1984. kreira muziku na granici između spontanih zvučnih konstrukcija u studiju i organizovanih kompozicija.

Ovaj trio će izvesti program pod nazivom „A Variation by Sets“. (danubeogradu.rs)