Naslovna » Izlasci » Izložbe » Trenuci za pamćenje: Olimpizam u Srbiji 1912-2012

Trenuci za pamćenje: Olimpizam u Srbiji 1912-2012

Od 16. jula (19.30) do 26. avgusta u Muzeju 25. maj (Botićeva 6) biće otvorena izložba „Trenuci za pamćenje: Olimpizam u Srbiji 1912-2012“.

Izložba se organizuje povodom nastupajućih XXX letnjih Olimpijskih igara u Londonu 2012, sa namerom da se obeleži 100 godina od prvog učešća Srbije na Olimpijskim igrama. Ovaj značajan jubilej je prilika da se predstavi istorija olimpijskog pokreta u Srbiji, ali i geneza savremenog Olimpizma kao jedinstvenog fenomena modernog doba, koji i danas prenosi ideale svog osnivača barona Pjer de Kubertena. Inspirisan antičkim Olimpijskim igrama, on je organizovao prve moderne Olimpijske igre u Atini 1896. godine koje se od tada održavaju svake četvrte godine.

Na izložbi će biti prikazani najznačajniji eksponati iz fundusa Fonda sporta i olimpizma i Olimpijskog komiteta Srbije, od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba 1910. godine od strane Svetomira Đukića, preko prvog učešća Srbije na V Olimpijskim igrama u Štokholmu 1912. godine, prve osvojene medalje u Parizu 1924. godine pa do poslednjih uspeha naših sportista na OI u Pekingu. Naši olimpijci su do sada osvojili ukupno 98 medalja i izložba simbolično ide u susret 100 medalji koja se očekuje u Londonu.

Pored najznačajnijih eksponata iz fundusa Fonda sporta i olimpizma i Olimpijskog komiteta Srbije, oko 20 olimpijaca – osvajača medalja ustupilo je svoje olimpijske medalje, dresove, suvenire, akreditacije, ulaznice… Poseban deo izložbe činiće Olimpijske baklje Letnjih Olimpijskih igara od 1936 – 2012. Ovu jedinstvenu kolekciju u svetu, koju nema čak ni Olimpijski muzej u Lozani, a čiji je vlasnik Athanasios Kritsinelis, posetioci će moći da se vide od 16. do 22. jula.

U okviru izložbe biće organizovani i „Dani igre u Muzeju istorije Jugoslavije“. Deca osnovnoškolskog uzrasta će svakog vikenda, u periodu od 10.00 do 13.00 imati priliku da se kroz „Olimpijsku bajku“ i „Olimpijski čas“ na uzbudljiv, interesantan i kreativan način upoznaju sa olimpijskim vrednostima i simbolima olimpijskog pokreta i da steknu osnovna znanja iz istorije Olimpijskih igara.

Na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. srpski sportisti se nisu takmičili, ali je Kraljevina Srbija bila počasni gost. Kralj Aleksandar I Obrenović se odazvao pozivu grčkog kralja Đorđa I, i na svečanom otvaranju, na kome je podignuta srpska zastava i intonirana srpska himna, bio je jedini strani vladar. U Londonu Srbiju će predstavljati 112 sportista u 15 sportova. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.