Naslovna » BG servis » Voda u gradskim bazenima ispravna u svim segmentima

Voda u gradskim bazenima ispravna u svim segmentima

Analiza vode u gradskim bazenima pokazala je njenu ispravnost u svim segmentima, izjavila je specijalista higijene iz Gradskog zavoda za javno zdravlje doktorka Ivana Ristanović Ponjavić.

Ona je istakla da ovaj zavod jednom do dva puta sedmično kontroliše kvalitet vode u većini gradskih bazena. Reč je, kako je navela, o sportskim centrima „Olimp“ na Zvezdari, „Košutnjak“, „11. april“, „Milan Gale Muškatirović“, „Tašmajdan“, kao i bazenima u Lazarevcu i Obrenovcu, sa kojih se meri mikrobiološki i fizičko-hemijski kvalitet vode.

– Pošto se radi o bazenima koji se pune iz gradskog vodovoda, voda je primarno i mikrobiološki i fizičko-hemijski ispravna, tako da na njen kvalitet najveći uticaj ima ponašanje kupača – ukazala je doktorka Ristanović Ponjavić.

Ona je preporučila korisnicima da obavezno poštuju preventivne mere kupališta, koja uključuju dezinfekciju stopala pri ulasku u bazen, kao i tuširanje pre i posle njegove upotrebe. Takođe, kupališta treba da izbegavaju osobe koje imaju simptome akutnih respiratornih infekcija, kao i bolesti sistema organa za varenje i kožnih oboljenja.

Pored bazena, po njenim rečima, redovno se ispituje kvalitet vode i na ostalim gradskim kupalištima.

– Zbog velikog broja posetilaca, kvalitet vode na Adi Ciganliji redovno se kontroliše dva puta sedmično. Uzorak vode, koji se uzima sa tri jezerske lokacije, ima zadovoljavajući kvalitet – navela je doktorka Ristanović Ponjavić. (Beoinfo)