Naslovna » BG svaštara » Akcija prikupljanja školskog pribora za decu iz Svratišta

Akcija prikupljanja školskog pribora za decu iz Svratišta

U petak, 17. avgusta od 17.00 do 19.00 mladi iz Srbije, Slovenije, SAD, Mađarske i Slovačke organizovaće akciju prikupljanja školskog pribora za decu iz Svratišta, u parku kod Topličinog venca u Beogradu (ispred Muzeja primenjene umetnosti).

Ovom prilikom pozivaju građane da se pridruže i pomognu koliko mogu. Potrebni su olovke, sveske, rančevi, šestari, lenjiri, pernice, udžbenici, blokovi za crtanje.

Akciju organizuju učesnici Programa za mlade lidere centralne Evrope, koji su od 16. do 18. avgusta na završnom seminaru u Beogradu. Seminar je okupio oko 70 mladih, koji učestvuju u radionicama o pisanju projekata, medijima i fotografisanju. Pored zajedničkog rada, u planu je i druženje, predstavljanje uspešnih projekata sa prošlogodišnjeg programa, razgledanje Beograda i prijem u američkoj ambasadi.

Seminar u Beogradu je završni događaj četvoronedeljnog Programa koji pruža mogućnost talentovanim, aktivnim mladima iz Srbije, Slovenije, Slovačke i Mađarske da posete SAD i uče o liderstvu i razvoju projekata, američkoj istoriji i kulturi. Posle toga, učesnici iz SAD posećuju zemlje centralne Evrope. Cilj Programa je da promoviše uzajamno razumevanje i poštovanje između srednjoškolaca i odraslih lidera iz ovih zemalja i obogati ih veštinama potrebnim da postanu građanski lideri.

U okviru Programa, 10 srednjoškolaca iz Loznice, Preševa, Šapca, Bujanovca i Valjeva je zajedno sa nešto starijim pratiocima posetilo SAD, a potom su njihovi sugrađani ugostili 12 mladih iz SAD, koji su u dvonedeljnoj poseti Srbiji.

Program u Srbiji realizuje Inicijativa mladih za ljudska prava, u saradnji sa „Meridian International Center“, nevladinom organizacijom sa sedištem u Vašingtonu, i ambasadom SAD u Srbiji. (danubeogradu.rs)