Naslovna » BG servis » Beograd dobija javne česme po želji građana

Beograd dobija javne česme po želji građana

Konkurs za idejno rešenje izgleda novih beogradskih česama završen je početkom ovog meseca, a osnovna zamisao bila je da se utvrde tri vrste javnih česama, koje će ubuduće biti postavljane prema potrebi i zahtevima građana. Čitav projekat zajedno su realizovali „Beogradski vodovod i kanalizacija“ i Sekretarijat za komunalne i stambene poslove.

Građani zahteve mogu da pošalju opštinama, koje posle toga spiskove dostavljaju nadležnom sekretarijatu, da bi se na kraju sačinila lista prioriteta, na osnovu koje će BVK na terenu utvrditi tehničke mogućnosti za postavljanje česama. Lokacije nisu bile unapred definisane, već je predviđeno da česme budu postavljane po čitavom gradu, a njihov izgled trebalo je da bude prilagođen jednoj od predloženih kategorija – za gradske urbane sredine, za šire područje grada i za delove grada koji su od kulturno-istorijskog značaja. Očekuje se da prva realizacija ove lepe zamisli bude već u septembru.

U dugoj istoriji našeg grada neguju se kultura i kult vode i javnih česama, koje su odvajkada predstavljale mesta gde su se građani rado okupljali kako bi natočili svežu vodu i podelili lepe trenutke u druženju i priči. Otuda je cilj čitavog projekta bio da javne česme postanu prepoznatljivi objekti našeg grada na kojima svi sugrađani, ali i naši gosti, mogu da se rashlade i utole žeđ. Izborom najboljih rešenja omogućeno je i brže reagovanje na potrebe i zahteve sugrađana za postavljanje česama. Konkurs je bio i prilika da Beograđani stave individualni pečat na period koji obeležava početak XXI veka, kao što je XX vek obeležila česma „Dva bela goluba“ kod novinske kuće „Politika“, XIX vek Miloševa česma na Košutnjaku, a XVI vek Vezirova česma na Kalemegdanu. (Beoinfo)