Naslovna » Porodica » Deca » Četvrti Porodični sajam u Beogradu

Četvrti Porodični sajam u Beogradu

Jedna od najveselijih dečijih manifestacija „Porodični sajam“, biće održana 22. i 23. septembra od 10.00 do 20.00 na platou ispred „Ušće“ šoping centra.

Sportska takmičenja, kreativne radionice, kvizovi, porodične predstave i igraonice, učiniće da se roditelji i deca dobro zabave, kvalitetno provedu slobodno vreme, ali i edukuju.

„Naš cilj je da iniciramo i razvijamo teme i sadržaje koji će motivisati mlade parove da se odluče za roditeljstvo i proširenje porodice, uprkos potrebi za stalnim napredovanjem u karijeri i nedostatku vremena koji prati savremeni način života“, rekla je Valentina Katić, organizatorka sajma i dodala: „S druge strane, želimo da skrenemo pažnju roditelja na važnost druženja sa decom. Sve više se oseća nedostatak vremena koje bi roditelji i deca trebalo da provode zajedno, a to direktno ugrožava dečiji razvoj“.

Psiholozi napominju da zajedno sa odraslima deca usvajaju govor, proveravaju svoje tvrdnje, uče da donose zaključke i vežbaju da žive sa drugima. Istraživanja pokazuju da deca i roditelji sve manje vremena provode zajedno. Čitanje bajki i društvene igre, zamenjeno je računarima i svakojakim gedžetima, koji kod dece izazivaju probleme sa strpljenjem, kreativnošću i društvenim veštinama. Zato će ovogodišnji „Porodični sajam“ biti organizovan pod sloganom „Najbolji prijatelj Vašeg deteta“.

Po podacima istraživanja koje je sprovela organizacija OECD iz Pariza u razdoblju od 1998. do 2009. godine roditelji sa decom dnevno provode u proseku sat vremena. Pošto su u taj podatak uključeni i vikendi, nameće se zaključak da tokom radnih dana mališanima posvete samo nekoliko minuta. Posledica toga je da deca satima gledaju televiziju i surfuju Internetom, a najviše vremena provode igrajući video igrice.

Manifestaciju su podržali Opština Novi Beograd, Dečiji kulturni centar i Sekretarijat za dečiju zaštitu. „Porodični sajam“ je do sada posetilo više od 20.000 posetilaca. Ulaz će biti slobodan. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.