Naslovna » BG svaštara » Dom omladine Beograda: bogata kulturna ponuda tokom septembra

Dom omladine Beograda: bogata kulturna ponuda tokom septembra

Bogat muzički, scenski, filmski, likovni i tribinski program, kao i radionice i akcije poput udomljavanja životinja i razmena stvari „Trange & Frange“, obeležiće septembar u Domu omladine Beograda (DOB, Makedonska 22).

Posetioci će, između ostalog, biti u prilici da već u subotu, 1. septembra, pogledaju film „Nana event“ u organizaciji Društva ljubitelja japanske popularne kulture „Sakurabana“. Tokom vikenda, od 7. do 9. septembra, u sali „Amerikana“ biće predstavljeni francuski animirani filmovi pod nazivom „Dani (Z)animacije“. Druga edicija Festivala francuske animacije otkriće domaćoj publici svetove i snove najpoznatijih autora frankofonskih zemalja. Program je sastavljen od najreprezentativnijih ostvarenja, počevši od laureata prestižnih nagrada pa sve do klasika Žan Fransoa Lagionija.

U okviru posebnog programa, koji će se od 6. do 12. septembra održati u Velikoj sali, moći će da se pogleda revija filmova koji su obeležili domaću kinematografiju, poput „Skupljača perja“ i „Specijalnog vaspitanja“. U okviru istog programa, u holu ispred Velike sale biće priređena izložba „Bekim Fehmiu – Bogatstvo izgubljeno u tišini“, u organizaciji „Associazione Trentino con i Balcani“ i DOB. I ova manifestacija je besplatna za posetioce.

Povodom osnivanja Studija – laboratorije izvođačkih umetnosti pri FDU u Beogradu, gostovaće čuveni njujorški avangardni teatar „LaMaMa“. Predstava je zakazana za 13. septembar od 20.00 u sali „Amerikana“. Narednog dana gosti iz Njujorka, čija kuća slavi 50 godina uspešnog rada, održaće radionicu sa studentima FDU.

Predstava „Nebom grada – fragmenti urbanog detinjstva“, u izvođenju Studija dramskih i izvođačkih umetnosti „Iskorak“, biće odigrana na velikoj sceni DOB-a, 18. septembra. Na istim daskama u četvrtak, 20. septembra, biće realizovano „Veče Stand Up komedije“, kada će se predstaviti najbolji komičari tog žanra iz regiona.

Likovni program tokom septembra obeležiće instalacija „Mir“ Jelene Milo, do 9. septembra, u galeriji DOB-a, kao i otvaranje kustoske izložbe (skulpture i instalacija) Ane Bogdanović „Objekti u dijalogu“, 11. septembra.

Kada je reč o tribinskom programu, on će startovati 4. septembra, tribinom „Jeff Chang: HIP HOP i mladi“, kada će se beogradskoj publici predstaviti lično Džef Čeng. On će prezentovati svoju knjigu „Can’t stop, won’t stop“, najčuveniju knjigu o istoriji hip-hop kulture, posle čega je predviđena javna debata i projekcija najstarijeg poznatog dokumentarnog filma o hip-hopu „Style Wars“.

DOB - Style Wars
DOB – Style Wars

Književno veče u organizaciji Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“ biće održano 13. septembra. U okviru događaja pod nazivom „Kuća na ravnom bregu“ predstaviće se sedam pisaca iz šest zemalja jugoistočne Evrope. U okviru ciklusa „Verovali ili ne“, 27. septembra, u tribinskoj sali, biće održana tribina „Zašto istražujemo Sunce? Aktivnosti Sunca i uticaj na zemlju – mitovi i istine“. Predavanje će održati Ivan Milić, istraživač i saradnik Astronomske opservatorije Beograd.

Sredinom septembra (15. septembra u Klubu) na tematskoj di-džej žurci biće predstavljena korejska pop muzika, poznatija kao „K-pop“. Nešto ranije na istom mestu, 11. septembra, biće organizovana radionica specijalnih efekata „Horror show“. Radionica je namenjena zaljubljenicima u specijalne efekte, početnicima ali i profesionalnim šminkerima i maskerima, koji na ovaj način žele da prošire svoje znanje i nauče da primenjuju materijale koji su standard u svetskoj kinematografiji.

U okviru programa podrške mladima tokom narednog meseca biće organizovano psihološko savetovalište, koje se organizuje u nekoliko termina tokom sedmice, kao i psihološka radionica koja kreće sa radom 15. septembra, čiji je program besplatan za sve zainteresovane. Dramski studio „Creative potencial – talenat“ biće organizovan 16, 19. i 23. septembra. Dramska radionica namenjena je osnovcima i srednjoškolcima, od deset do 19 godina, koja treba da prepozna nove talente, koji će svoj glumački debi imati na snimanju filma na temu nasilja među mladima (telefon za prijave i informacije: 063/111-66-53). Časovi konverzacije koji se održavaju u okviru programa „Američkog kutka“ omogućavaju mladima da izuzetnom i neformalnom edukativnom metodom poboljšaju znanje engleskog jezika.

Kada je reč o akcijama, 15. i 16. septembra, biće upriličena treća velika javna akcija „uDOMljavanja“, ovoga puta napuštenih mačaka, uz poziv građanima da se u što većem broju odazovu akciji. Takođe, ekskluzivno u septembru, povodom početka nove školske godine, biće organizovana još jedna „Trange & Frange“ akcija, na kojoj će moći da se menjaju ili kupe školske knjige.

Kada je reč o drugim događajima, tokom narednog meseca u DOB-u biće održana manifestacija „Dani Jamajke u Srbiji“, povodom 50 godina od sticanja nezavisnosti te karipske zemlje, kao i konferencija Evropske unije „Nauka u Srbiji“, na temu unapređenja infrastrukture visokog obrazovanja (HETIP) i investicije u naučnu infrastrukturu. (Beoinfo)

»»» DOB – PROGRAM ZA SEPTEMBAR 2012. «««

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.