Naslovna » Izlasci » Festivali » Dunavfest 2012: Ritual u muzici

Dunavfest 2012: Ritual u muzici

U okviru ovogodišnjeg izdanja Dunavfesta biće organizovan i muzički program u Barutani, 4. i 6. septembra. Cena ulaznice je 100 dinara (jedno veče).

Program „Ritual u muzici“ nije posvećen prošlosti, već modernim ritualima. Rituali su neraskidivo vezani za ljudski rod i za muziku. Sama muzika je često vezana za rituale – i najveći umetnici imaju svoje male rituale pre izlaska pred publiku, a koncerti su, najčešće, posebna vrsta rituala. U kome tako rado učestvujemo…

U podnožju Beogradske tvrđave biće organizovana četiri zanimljiva koncerta. Prvog dana nastupiće Triad Vibration (Italija) i Vojasa (Mađarska), a drugog Eugene Chadbourne (SAD) i Serbian Jazz – Bre Band (Srbija).

Italijanski sastav svira tribal jazz, tj. kombinuju ritualni aboridžinski instrument didgerodoo (koji se koristi već više od 1.500 godina kao pratnja ritualima sa plesom i pevanjem), sa elektronikom i jazzom. Triad Vibration nastupaju širom Evrope, a u Beogradu će predstaviti i neke numere sa najnovijeg albuma „Safari Njema“. Novu romsku muziku iz Budimpešte predstaviće Vojasa, čije ime na romskom znači „veselo“. Urbana interpretacija tradicionalnih pesama obojena je uticajima iz Rumunije i Srbije, ali nije izgubila specifični mađarski duh. Tri moćna vokala, dve gitare, violina, mandolina, bas gitara, udaraljke i tradicionalna aluminijumska vaza, instrumenti su muzičara koji obnavljaju vekovima stare vesele rituale.

Njujorški gitarsita, improvizator i kompozitor Eugene Chadbourne nastupa više od 35 godina, veteran je alternativne muzike i pionir preparirane gitare. Kako sam kaže, obožava da putuje, sretne nove ljude, na bini i ispred nje, to ga inspiriše i nagoni da iznova radi isto – komponuje, priča, svira, nastupa sa drugim muzičarima, nebitno je da li su poznati ili ne. Na tim putovanjima, nastaju njegove kompozicije i priče, sam nastup je neverovatna mešavina svirke i veselog pripovedanja. Putuje po celom svetu, a ovo će biti njegov prvi nastup u Srbiji posle više od dvadeset godina.

Jedini domaći bend koji će nastupiti na Dunavfestu deo je istoimenog multimedijalnog projekta fotografa Ivana Grlića. Pokušavajući da „oživi“ fotografije, muzički deo projekta je okupio džez muzičare mladje generacije, formiraju autorski izraz koji pored savremenog džez jezika koristi muzičko nasleđe prostora na kome stvaraju. Repertoar benda pored autorskih uključuje i kompozicije proslavljenih srpskih džez umetnika. Bend izvodi originalne kompozicije zasnovane na elementima srpskog i američkog folklora kao spoja nečeg drugačijeg a istovremeno i sličnog kroz težnju da se muzikom pokaže bunt protiv sistema. (danubeogradu.rs)

Utorak, 4. septembar (20.00)

  • Triad Vibration
  • Vojasa

Četvrtak, 6. septembar (20.00)

  • Eugene Chadbourne
  • Serbian Jazz, Bre Band