Naslovna » Izlasci » Pozorište » Ekološka predstava u okviru kampanje „Pazi, đubre!“

Ekološka predstava u okviru kampanje „Pazi, đubre!“

Mreža organizacija civilnog društva Zelena inicijativa organizovaće 28. avgusta od 21.00 ekološku predstavu sa umetnicima Cirkusfere ispred šoping centra „Ušće“.

Posetioci će moći da uživaju u cirkuskim veštinama, ali i da dobiju korisne ideje o tome kako mogu ponovo da upotrebe stare stvari, praktične savete kako i sami mogu da recikliraju, kao i vredne poklone u znaku ekološke kampanje „Pazi, đubre!“. Umetnici Cirkusfere podeliće posetiocima i kese za razvrstavanje otpada (papira, plastične ambalaže i limenki) na kojima se nalazi i Reciklažni adresar sa podacima o više od 400 lokacija na kojima mogu predati optad na reciklažu.

Iz Zelene inicijative podsećaju da Reciklažni adresar predstavlja jedinstvenu bazu podataka o reciklažnim ostrvima u Srbiji, javno komunalnih preduzeća i privatnih operatera sa dozvolom za prikupljanje, upravljanje i tretman otpada. Putem Reciklažnog adresara, na jednostavan način, pretraživanjem po vrsti otpada ili mestu i gradu u kome živi, svako može saznati gde može predati određenu vrstu otpada na reciklažu (papir, PET, metal, staklo, elektronski ili električni otpad).

Svakog dana u Srbiji 5.000 tona otpada završi na deponijama, dok svako od građana Srbije u proseku ostavi iza sebe 360 kilograma otpada godišnje, od čega polovina završi na divljim deponijama.

Predstavom, koja se održava u okviru manifestacije Ušće Open Air i Naksi plaže, Zelena inicijativa nastavlja kamapnju „Pazi, đubre!“ kojom želi da utiče na podizanje svesti o važnosti reciklaže i primarne selekcije i ponudi gradjanima rešenja kako sami mogu reciklirati svoj otpad. Kampanja je deo aktivnosti Zelene inicijative usmerenih ka podsticanju primarne selekcije otpada na lokalnom i nacionalnom nivou, koja se realizuje u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC) i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). (Zelena Srbija)