Naslovna » BG svaštara » Evropsko univerzitetsko debatno prvenstvo u Beogradu

Evropsko univerzitetsko debatno prvenstvo u Beogradu

Evropsko univerzitetsko debatno prvenstvo, najveće studentsko akademsko takmičenje na Starom kontinentu, biće održano u Beogradu od 5. do 11. avgusta.

Tokom sedmodnevne debate, više od 600 najboljih studenata iz čitave Evrope, u 220 ekipa, učestvovaće u interaktivnoj kulturnoj i akademskoj razmeni ideja i argumenata. Prvenstvo organizuju Udruženje studenata i profesora „Otvorena komunikacija“ i Univerzitet u Beogradu, uz finansijsku podršku grada Beograda, Ministarstva omladine i sporta i Fonda za otvoreno društvo.

Članica Gradskog veća Milena Bićanin rekla je da je debata u mnogim razvijenim zemljama uveliko uvrštena u obrazovni program.

– Sloboda govora je jedna od najznačajnijih ljudskih tekovina i ovo je prilika da značaj javne debate putem medija uđe u domove svih nas koji živimo u ovom gradu i da shvatimo da imati pravo na slobodno mišljenje znači kvalitetno korišćenje tog prava – istakla je Milena Bićanin.

Milan Vignjević, predsednik „Otvorene komunikacije“, istakao je da će Beograd tom prilikom biti domaćin najboljim studentima sa prestižnih univerziteta, poput Oksforda, Kembridža i Londonske škole ekonomije.

– Ovo prestižno takmičenje prvi put je organizovano 1999. godine u holandskom gradu Roterdamu i okuplja aktivne, obaveštene i najslobodoumnije studente. Zahvaljujući razvijenoj debatnoj tradiciji pojedinih zemalja, predstavlja značajno okupljanje budućih lidera Evrope tokom kojeg imaju priliku da raspravljaju o aktuelnim temama od globalnog značaja – socijalnih, ekonomskih, sigurnosnih, ekoloških i drugih nerešenih pitanja u društvu – rekao je Vignjević.

Svečano otvaranje Evropskog univerzitetskog debatnog prvenstva biće organizovano 5. avgusta u 20 časova turističko-kulturnom parku „Replika Terazija“ na Novom Beogradu, dok će prve runde takmičenja biti održane u Kolarčevoj zadužbini, na Filozofskom, Filološkom i Pravnom fakultetu. Polufinala će biti održana 9. avgusta u Domu Narodne skupštine, a finale dan kasnije u Ekspo centru. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.