Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival kultura Dunava – Dunavfest 2012

Festival kultura Dunava – Dunavfest 2012

Drugi po redu „Festival kultura Dunava – Dunavfest 2012“, u organizaciji JP „Beogradska tvrđava“, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, biće održan od 31. avgusta do 11. septembra na više lokacija na Beogradskoj tvrđavi.

Ove godine u okviru međunarodnog projekta „Dunavfest 2012“ posetioci Beogradske tvrđave biće u prilici da pogledaju predstavu „Poslednja plovodba Rige od Fere“ u režiji Nebojše Bradića, koja je prošle godine izazvala veliku pažnju publike i javnosti i ponovo se ove godine našla na repertoaru.

Tokom dvanaest dana trajanja festivala, između ostalog, publika će moći da uživa u projekcijama kratkometržnih studentskih filmova čija je tema Dunav, pod nazivom „Ugao gledanja“, izložbi „Metamorfoze Beograda“, promociji kapitalnog projekta internet prezentacije „Magični dodir Dunava – virtuelni muzej“, kao i u muzičkom programu „Noćni zvuci“ u izvođenju Rite Kinke i Katarine Jovanović i „Ritual u muzici„, u okviru kojeg će se predstaviti muzičari iz Mađarske, SAD, Italije i Srbije.

U okviru večeri posvećene antičkom Beogradu „Dobrodošli u Tebu“ biće izvedena predstava „Eneida“ i predstavljena knjiga „Antičko pozoriste“ Gvida Paduana. U toku posebnih večeri biće govora o knjigama Ljubomira Simovića „Planeta Dunav“ i Zorana Živkovića „Pet dunavskih čuda“. Posetioci festivala moći će da vide i predpremijeru „Eksperimenta SO“ Dragane Ognjenović, čija će se premijera održati u Mariboru, evropskoj prestonici kulture 2012. U okviru ovogodišnjeg „Dunavfesta“ održaće se i festival evropskog studentskog animiranog filma sa temom „Ritual“. U pratećem programu festivala naći će se dve izložbe „Dunav u Austriji“ i „Podunavljem Srbije sa Feliksom Kanicom“. Izvršnu produkciju programa u kuli Nebojša obezbediće Beogradsko dramsko pozorište.

Dunavfest ima za cilj da kulturno nasleđe Beograda i Srbije koristi kao inspiraciju za nova umetnička dela, aktivira novu publiku i podstiče stvaralaštvo mladih na međunarodnom nivou. Umetnici iz različitih zemalja Dunavske strategije učestvovaće u zajednički stvorenom konceptu koji povezuju koncerti, predstave, izložbe i sl.

Kao deo incijative Srbije za Dunavsku strategiju Dunavfest je osnovan 2011. godine kako bi promovisao kulturno nasleđe Podunavskih zemalja i u narednim godinama unapredio saradnju u oblasti kulture i spomeničkog nasleđa kroz umetničko stvaralaštvo. Potencijali Beogradske tvrđave, njena jedinstvenost i mogućnost prezentacije u narednim godinama, predstavljaju jedinstvenu platformu za međunarodno povezivanje Srbije i razvoj kulturnog turizma. O značaju „Dunavfesta“ govori i činjenica da je prošle godine programe festivala pratilo više od 50.000 posetilaca.

Internet prezentaciju Virtuelnog muzeja Dunava pogledajte OVDE. (danubeogradu.rs)

»»» PROGRAM FESTIVALA «««