Naslovna » BG špijun » Frankfurt – grad banaka i sajmova

Frankfurt – grad banaka i sajmova

Frankfurt je danas najbogatija metropola Evrope i najvažniji evropski financijski centar.

Frankfurt je poznat i kao grad banaka – skoro sve poznatije svetske banke imaju predstavništvo u Frankfurtu (oko 300 banaka). U Frankfurtu je sedište Evropske centralne Banke. Sa velikim brojem sajmova Frankfurt je i svetski poznat sajamski grad. Uz to grad na Majni je i jedna od najznačajnijih raskrsnica puteva, a u blizini grada nalazi se jedan od najvećih aerodroma u Evropi.

Rečca ‘naj’ je prosto vezana za Frankfurt: u najzaduženijem gradu u Nemačkoj nalazi se i najveća gradska šuma u državi, a ono što nije primamljivo jeste najveća stopa kriminala. U Frankfurtu živi više od 180 različitih nacija, a svaki treći stanovnik nema nemački pasoš. Ipak, prelepi parkovi, trgovi, muzeji, spoj modernog i tradicionalnog, privlače milione turista svake godine.

U gradu nebodera, nekoliko zgrada ima više od 150 metara, a najviši je toranj Komercijalne banke – sa antenom ima 300 metara kao i sajamski toranj (Messeturm) sa 257 metara visine. Ostaci istorijskog starog grada nalaze se oko Remerberga, jednog od najpoznatijih trgova Nemačke. U starom gradu nalaze se i frankfurtski carski dom i čuvena Pavlova crkva.

Turistima je interesantna i Katedrala Svetog Vartolomeja, zatim i srednjovekovni Romer, kompleks od devet kuća; u jednoj od njih nalazi se i sala Kaisersaal – Imperatorova sala u kojoj su nekada krunisani carevi. Naravno, ne sme se otići iz Frankfurta a da se ne poseti Geteova kuća, u Starom gradu, pored koje se nalazi i Geteov muzej. U Frankfurtu se nalazi i jedan od najpoznatijih svetskih univerziteta „Johann Wolfgang Goethe“, zatim Čelični most sagrađen 1869, kao i Alte Oper (Stara opera) iz 1880.

I pored tradicionalno dobre noćne zabave po diskotekama, klubovima, pabovima, gradom dominiraju vinski barovi. Glavne ulice za šoping su Zeil i Goethestrasse, u strogom centru, sa brendiranim radnjama i nekoliko velikih šoping molova.

Najbolje vreme za posetu je rana jesen. Napominjemo da većina turista izbegava put u Frankfurt kada su aktuelni veliki sajmovi: Frankfurt Motor Show (svake druge godine sredinom septembra) i Sajam knjiga (sredinom oktobra). (danubeogradu.rs; fotografije: Wikimedia)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.