Naslovna » Izlasci » Izložbe » Ivana Stanković: Igra

Ivana Stanković: Igra

Od 20. avgusta (19.30) do 8. septembra u Galeriji Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27) biće otvorena izložba „Igra“, Ivane Stanković, niške umetnice.

U ciklusu radova nastalih od 2009. do 2012. godine ova grafičarka se fokusira na temu drveća prevodeći kadrove iz fotografskog dokumenta (pomoćno sredstvo) u likovnu realnost sopstvenog rada. U vremenu alijenacije i straha za opstanak planete Ivana Stanković uporište traži u prirodi; privučena energijom prirode ona u jednom melanholičnom tonu razvija svojevrsni vizuelni dijalog izabranih motiva. Likovni jezik ovih grafika gradi se na preciznom crtežu, atraktivnosti motiva i zavodljivoj igri svetla i senke.

Kompozicijom jednog dela tih radova dominira razgranata krošnja čije se granje ukršta formirajući bogate i zatvorene mrežaste stukture, dok su na ostalim radovima predstavljena stabla obavijena lijanama, pojačavajući utisak „težine“ i ekspresije. Tako fragmenti neba u pozadini postaju nedostižni i daleki.

Ideja o drvetu kao simbolu života sa svim svojim osetljivostima i disparatnim stanjima realizovana je adekvatnim izborom tehnika kao što su linorezi i akvatinta – bakropis. Između ostalog, radovi Ivane Stanković podsećaju da pored tehnološko-utopijskih tvorevina koje dominiraju našim životom, personalna energija čini deo kosmičkog jedinstva koji se manifestuje u prirodi. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.