Naslovna » BG svaštara » „Nove boje Skadarlije“ i tokom avgusta

„Nove boje Skadarlije“ i tokom avgusta

Tokom letnjih meseci u Skadarskoj ulici se pod pokroviteljstvom grada Beograda održava program „Nove boje Skadarlije“.

Turistička organizacija Beograda u saradnji sa „Beogradizacijom Beograda“, opštinom Stari grad i JKP „Gradske pijace“ poziva Beograđane da vide kako su umetnici grafita „Beogradizacije Beograda“ simbolima Skadarlije oslikali zanatske tezge, koje su postavljene u donjem delu ove gradske četvrti. Zajedno sa radnicima JKP „Gradska čistoća“, volonteri „Beogradizacije Beograda“ uređivali su i pojedine delove skadarlijskih fasada.

U donjem delu Skadarlije, na Skadarlijskom bazaru, od 19.00 do 22.00 predstaviće se prodavci sa probranim rukotvorinama (beogradske lutkice, minđuše, magneti, žirado šeširi, lepeze…), proizvodima starih zanata, antikvitetima, prodavci meda i drugih pčelinjih proizvoda, kao i prodavci ručno rađenih sapuna i domaće rakije.

Svakog vikenda tokom letnjih meseci atmosferu u Skadarskoj ulici dočaraće mladi parovi, obučeni u građanske kostime s početka 20. veka. U ovoj i okolnim ulicama je krajem 19. veka bilo 14 kafana, što je i reklamirano u vodiču kroz Beograd iz 1909. godine, kada je u srpskoj prestonici živelo 90.000 stanovnika.

Mnoge poznate ličnosti stanovale su u Skadarliji ili blizu nje, a među njima književnici Đura Jakšić, Jovan Jovanović Zmaj, Antun Gustav Matoš, Bora Stanković, Branislav Nušić, Dragomir Brzak, braća Vojislav i Žarko Ilić, glumci Milorad Gavrilović, Čiča Ilija Stanojević, Dobrica Milutinović, Milka Grgureva, Žanka Stokić i mnogi drugi. (Beoinfo)