Naslovna » Izlasci » Izložbe » Oktobarski salon od 22. septembra do 4. novembra

Oktobarski salon od 22. septembra do 4. novembra

Ovogodišnji, 53. po redu Oktobarski salon biće održan od 22. septembra do 4. novembra u bivšoj zgradi Geodetskog zavoda u Karađorđevoj ulici, rečeno je danas u Starom dvoru. Slogan ovogodišnje manifestacije je „Good life/Gud lajf – fizički narativi prostorne imaginacije“, dok su kustosi Branislav Dimitrijević, profesor istorije i teorije umetnosti, i Mika Hanula, profesor umetničkog istraživanja na Fakultetu za umetnost i dizajn Univerziteta u Geteborgu.

– Ova manifestacija je poslednjih nekoliko godina, imala različite koncepte i bavili smo se svim onim temama, razmišljanjima, dilemama koje umetnost približavaju svakodnevnom životu, politici, nauci i eksperimentu. Očekuje se da Oktobarski salon bude jedna provokacija, tema za razmišljanje, da nam otvori nove vidike i tako će biti i ove godine – rekao je Aleksandar Peković, predsednik Odbora Oktobarskog salona i zamenik gradskog sekretara za kulturu.

Po rečima kustosa Branislava Dimitrijevića, na projektu sarađuje oko četrdeset učesnika iz Finske, Nemačke, Švedske, Slovačke, Turske, Bugarske, Hrvatske, Estonije, Holandije, Velike Britanije i Srbije.

– Ovogodišnji Salon održava se u prostoru starog Geodetskog zavoda u Beogradu. Istorija ove zgrade – izgrađene početkom XX veka za berzanske i bankarske poslove Beogradske zadruge a danas prepuštene postepenom propadanju – predstavlja istoriju dvadesetovekovne Srbije u malom i kao takva je intrigantan kontekst za umetničke intervencije i za stvaranje jednog specifičnog prostornog i konceptualnog iskustva suprotstavljenog poražavajućim i ponižavajućim efektima savremene društvene, političke i ekonomske krize – rekao je Dimitrijević.

Kustos Mika Hanula takođe smatra da zgrada bivšeg Geodetskog zavoda, iako oronula i prepuštena zubu vremena, nudi mogućnosti za različite vizuelne perespektive i čeka da bude iskorišćena kao specifičan i jedistven izlagački prostor.

Direktorka Kulturnog centra Beograda Mia David istakla je da su Oktobarski salon, osim grada Beograda, koji je pokrovitelj, i Ministarstva kulture i informisanja, podržale i ambasade Švedske i Finske u Beogradu, fondacije „FRAME“ i „Mondriaan“, Asocijacija „SAHA“, „IASPIS“, kao i Pravosudna akademija.

– Autor vizuelnog identiteta ovogodišnjeg Salona je Andrej Dolinka, dok je urednik knjige koja će biti objavljena umesto kataloga izložbe, osim kustosa, i Svebor Midžić – istakla je Mia David. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.