Naslovna » Izlasci » Izložbe » Priča o zemunskom sportu i sportistima

Priča o zemunskom sportu i sportistima

Od 15. (19.30) do 27. avgusta u galeriji „Stara kapetanija“ u Zemunu biće otvorena izložba „Zdravo telo i duh – priča o zemunskom sportu i sportistima“.

Proteklo je više od jednog i po veka od kada je u Zemunu osnovano prvo sportsko društvo – streljačko, a fudbal se igra već ravno sto godina. To je i povod da se predstavi kompleksan razvoj sporta u gradu, od njegovih prvih početaka do početka Drugog svetskog rata.

Bio je to period kada su zemunski sportisti bili među najboljima u zemlji u fudbalu, boksu, šahu… ali i period kada su u Zemunu rođene mnoge grane sporta, koje će kasnije steći veliku popularnost i proslaviti zemunske sportiste širom sveta. Razvoj zemunskog sporta prikazan je kroz fotografije, dokumenta, rekvizite i druge predmete prvih sportista u gradu, sačuvanih kao svedočanstvo kada je sport predstavljao važan segment društvenog života i bio još uvek neopterećen profesionalizmom i svim onim negativnim stvarima danas prisutnim.

Izložbu prati obiman katalog – knjiga iz pera Branka Najholda, koji je i autor postavke. Izložbu će otvoriti Marko Valok, najstariji živi zemunski sportista i najstariji živi srpski fudbaler. (danubeogradu.rs)