Naslovna » BG špijun » Solun – raj za kupoholičare

Solun – raj za kupoholičare

Drugi po veličini grčki grad je jedan od najstarijih u Evropi. Iako u večitoj senci Atine, Tesaloniki (Saloniki, Selanik, Saruna) je poznat po kulturnom nasleđu, ali i po šopingu i zabavi.

Solun je početna stanica za sve destinacije na Halkidikiju, sa prelepim plažama, odličnim barovima i diskotekama i istorijskim atrakcijama. Jedna od najvećih luka na Balkanu najveći je sajamski centar, a ovde se održava i najveće bijenale grčke dijaspore.

Dosta hrišćanskih i vizantijskih spomenika po velikim bulevarima, trgovima i parkovima, nalaze se na Uneskovoj listi Svetske baštine. Grad je bogat muzejima, galerijama, a najznačajnije građevine su Gradski arheološki muzej, Galerijeva kapija, Bela kula – simbol grada, Gornji grad, Aristotelov trg, OTE toranj, nekoliko crkava i gradsko morsko šetalište duž Nikis avenije. Veoma važno mesto je i Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku, na kom su smešteni grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Nekoliko gradskih plaža nagrađeno je plavom zastavicom Evropske unije, a najpopularnija je Agia Triada, na 25 kilometara od centra grada. Pored kupanja, većina plaža ima odličnu ponudu sportova na vodi, a nekoliko je pogodno i za surfovanje. Tokom cele godine u Solunu se održavaju veliki festivali – filmski, muzički, sportski… Noćni klubovi su uvek krcati, a atraktivni su i bioskopi na otvorenom. Naravno, odlična je ponuda u restoranima sa grčkom i internacionalnom kuhinjom. (danubeogradu.rs; fotografije: Wikimedia)

[slideshow id=5]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.