Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Steve Vai u Kombank areni 30. oktobra

Steve Vai u Kombank areni 30. oktobra

Gitarista Steve Vai nastupiće u beogradskoj Kombank areni, 30. oktobra, u organizaciji Arene Beograd i Music Star produkcije. Ulaznice su u prodaji od četvrtka, 9. avgusta, po cenama od 1.900 dinara za parter i 2.300 dinara za tribine (sedenje).

Stiv Vai (Steve Vai) je uzor mnogim muzičarima više od 30 godina. Nije samo virtuoz na gitari, nego i vizionar beskrajne kreativnosti iz koga nastaje savršen zvuk. Ovo ni malo ne čudi jer ga je prvim notama, kada je imao 12 godina, podučila prava legenda – Džo Satrijani (Joe Satriani) a već sa 18 godina počinje sa profesionalnom muzičkom karijerom nastupajući sa još jednom legendom – Frenkom Zapom (Frank Zappa).

[box_dark] Steve Vai i nova gitaraGitarista će demonstrirati umeće na brojnim gitarama iz čuvene Ibanez JEM Steve Vai serije. Posetioce koncerta iznenadiće i novom gitarom neobičnog izgleda, na kojoj će izvesti pesmu „The Ultra Zone2. U pitanju je jedinstvena Emerald Ultra gitara, koju su za njega napravili dizajner Alister Hej (Alistar Hay) i irska kompanija Emerald Guitars.

Dizajn je zasnovan na ilustraciji Arona Brauna (Aaron Brown) za Stivov album iz 1999. godine „The Ultra Zone“ koja predstavlja „Stiva vanzemaljca“ kako svira na gitari futurističkog izgleda. Hej je bio fasciniran tom fotografijom i posvetio se izradi identične gitare. Emerald Ultra gitara ima ugrađene lasere i mogućnost da kao kameleon menja boje. Stiv je bio zbunjen kad ju je uzeo u ruke. „U početku nisam znao da li treba da je priključim i sviram na njoj ili odletim na Veneru, tako da sam uradio i jedno i drugo… u isto vreme. Kada sam je savladao, bilo mi je jasno da nije u pitanju samo ekstravagantno umetničko delo već i instrument na kome odlično može da se svira“ – rekao je Stiv.[/box_dark]

U trideset godina dugoj karijeri, prodao je 15 milliona primeraka albuma i osvojio brojna priznanja među kojima su i tri Gremi nagrade. Brojeći nastupe uživo, saradnje, kompilacije, učestvovanja u orkestarskim izvođenjima, diskografski gledano, svirao je na više od 60 albuma kao i u nekoliko orkestarskih kompozicija poput „The Middle of Everywhere“ iz 2011. godine. Posebno se može izdvojiti saradnja s, već spomenutim, Zapom, Dejvidom Li Rotom (David Lee Roth) i grupom Whitesnake. Među albumima iz samostalne karijere posebno se izdvajaju revolucionarni “Passion and Warfare” iz 1990. i “Sound Theories Vol. 1 & 2” iz 2007. godine.

Pored širokog spektra stilova i tehnika koje koristi, jedan je od retkih virtuoznih solo instrumentalista koji veliki akcenat daje i svom nastupu. Tri Gremija, 16 Guitar Player priznanja, 4 Guitar World nagrada i još mnogo svetskih časopisa koji su ga proglašavali gitaristom godine (više puta), jedno su od merila koja govore o kvalitetu, jednog i neponovljivog Stiva Vaia. TEC fondacija nedavno mu je dodelila prestižnu Les Paul nagradu koja se od 1991. godine dodeljuje osobama koja su dosegle najveći standard u kreativnoj primeni tehnologije.

Njegov najnoviji samostalni album, 16 po redu, zove se “The Story of Light” i sa njim nastavlja turneju iz 2009. godine – “Where the Wild Things Are”. ”The Story of Light“ govori o kosmičkom putovanju čoveka kroz ispreplitane tragedije, otkrića, prosvetljenja i iskupljenja. Pored najnovijih pesama u Beogradu će svirati i najveće hitove iz dugogodišnje karijere.

Preko zvaničnog sajta www.vai.com, najverniji fanovi mogu nabaviti ekskluzivni Vip paket EVO Experience koji uključije upoznavanje i razgovor sa izvođačem, prisustvovanje tonskoj probi, kopiju ručno ispisane partiture, fotografiju sa autogramom, trzalice, potpisani kaiš za gitaru i još mnogo toga. (danubeogradu.rs)