Naslovna » BG svaštara » 50 godina nezavisnosti Jamajke: One Love Jamaica

50 godina nezavisnosti Jamajke: One Love Jamaica

U petak i subotu, 28. i 29. septembra (20.00), u Domu omladine Beograda (Makedonska 22), konzulat Jamajke obeležiće pola veka nezavisnosti predstavljanjem kulturne baštine ove karipske države.

Prvog dana biće organizovana projekcija filma „Bob Marli – legenda“ (Bob Marley: The Making of a Legend), a gošća će biti autorka filma Ester Anderson. Multitalentovana umetnica sa Jamajke šesdesetih godina učestvovala je u razvoju „Island Records“-a, muzičke kuće iz koje su potekli Bob Marli i The Wailers, Mili Smol, Džimi Klif i mnogi drugi. Autorka najpoznatije fotografije Boba Marlija, prvi put dolazi u Beograd.

Film na slikovit način prikazuje nastajanje jedne muzičke legende kroz intimne scene snimljene davne 1970. godine. Film je izabran za zvanični film komemoracije Marlijeve smrti širom sveta, a sadrži originalne kadrove nastale na početku Marlijeve karijere.

Na osnovu snimaka iz ranih sedamdesetih koji su bili izgubljeni više od trideset godina, dobitnica nagrade NAACP Image Awards, Ester Anderson putuje na Jamajku, u Kingston, da vidi i čuje mladog Boba Marlija pre nego što je postao poznat. Istražujući moćan odnos između Ester i Boba, film nam prikazuje i prvu probu Vejlersa, u trenutku kada je ideja o jamajčanskoj super grupi poput Bitlsa i Stonsa još samo san, i koja se ostvaruje lansiranjem njihove međunarodne karijere sa hitovima „Get up Stand up“, „I Shot the Sheriff“, i albumima „Burnin'“ i „Catch a Fire“ koji su svetu doneli reggae muziku i rasta svest spojene u jednu misao, ideju, započevši revoluciju koja će promeniti rok muziku i savremenu kulturu.

Cena ulaznice je 100 dinara.

U subotu, 29. septembra od 21.00, u sali Amerikana biće organizovana dva koncerta. Prvo će na binu rege izvođač, Ras Abraham, koji je nastupao sa Vejlersima, Piterom Tošom i Slajem Dunbarom, a od osamdesetih je u Nemačkoj i radi sa grupom The Irie Vibes. Od 22.30 nastupiće legende naše reggae scene – Del Arno Band. Od 1986. braća Vladan i Jovana Matić bave se kulturom i muzikom koja potiče sa Jamajke. Kroz bend je tokom 25 godina rad prošlo više od 150 muzičara.

Cena ulaznice za oba koncerta je 500 dinara. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.