Naslovna » Izlasci » Pozorište » 90 godina postojanja Akademskog pozorišta „Branko Krsmanović“

90 godina postojanja Akademskog pozorišta „Branko Krsmanović“

Svečano otkrivanje Spomen ploče i multimedijalni scenski performans biće izvedeni u bašti Hotela „Moskva“, u sredu, 19. septembra od 18.00, povodom proslave 90 godina od osnivanja najstarijeg studentskog pozorišta na svetu – Akademskog pozorišta „Branko Krsmanović“.

Upravo u Hotelu „Moskva“, davne 1922. godine, studenti Univerziteta u Beogradu osnovali su Akademsko pozorište: nајstаriје pоzоrištе u Bеоgrаdu pоslе Nаrоdnоg pоzоrištа, pеtо u cеlој Srbiјi i nајstаriје studеntskо pоzоrištе nа svеtu.

Kako bi publici na što bolji način predstavili istorijski trenutak osnivanja i ključne epizode iz bogatog života Akademskog pozorišta, u okviru svečanosti, sadašnji članovi izvešće nekoliko dramskih tačaka i jednu kratku predstavu. Tokom programa biće emitovan i petominutni film o istoriji Akademskog pozorištu.

U saopštenju pozorišta piše: „Akademsko je bila prva lasta teatarske slobode, smelog eksperimentisanja i stalnog izazova. Ono je bilo sazdano od fantazije, zamaha mladosti, istine, predviđanja i anticipacije za mnoge generacije studenata Beogradskog univerziteta. Akademsko pozorište je bila univerzalna bogomolja za mlade stvaraoce!“ (danubeogradu.rs)