Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija otvara sezonu 2012/13.

Beogradska filharmonija otvara sezonu 2012/13.

Beogradska filharmonija otvara jubilarnu devedesetu sezonu, u četvrtak 20. septembra od 20.00, na Kolarcu (Studentski trg 5), koncertom iz ciklusa „Nove godine“.

Dirigovaće stalni gostujući dirigent Aleksandar Rahbari, a kao solista će nastupiti mecosopran Sanja Anastasija. Orkestar će izvesti prva simfonijska ostvarenja Bernštajna i Malera (Jeremija i Titan). Obeležavanjem jevrejske Nove godine, Beogradska filharmonija nastavlja tradiciju ciklusa novogodišnjih koncerata. Novu godinu Filharmonija će i ove sezone čestitati pet puta – po jevrejskom, islamskom, gregorijanskom, julijanskom i kineskom kalendaru.

Jedan od sledbenika Hansa Svarovskog i nekadašnji Karajanov asistent u Berlinskoj filharmoniji, Aleksandar Rahbari, sarađivao je sa više od 120 orkestara – od Berlinske filharmonije do orkestara Gevandhaus i Tonhale. Još prilikom prvog gostovanja u Beogradskoj filharmoniji, harizmatični dirigent je ostvario poseban odnos sa orkestrom, za koji kaže da je „mlad, svež i motivisan“.

„Nikada ne znate šta možete da očekujete na prvoj probi posle letnje pauze, ali orkestar me je dočekao potpuno spreman. Po tome se vidi stepen poštovanja prema dirigentu i oni su ovim gestom još jednom zaslužili svu moju ljubav i poštovanje“, rekao je Rahbari posle prve probe.

Od programa za novogodišnje koncerte izdvajaju se urnebesni duo muzičkih komičara, Igudesman i Džu, koji gostuje za julijansku Novu godinu, kao i program pod nazivom „Vesele šezdesete i sedamdesete“, za tradicionalni novogodišnji koncert, kada će Filharmonija izvoditi aranžmane najpopularnijih pesama grupa ABBA i The Beatles.

Novina je da će se koncerti iz ovog ciklusa održavati četvrtkom, za razliku od svih ostalih koncerata Filharmonije koji su petkom.

Karte su u prodaji na blagajni Kolarca, a uskoro će ulaznice za sve koncerte Beogradske filharmonije biti dostupne i putem sistema internet prodaje na sajtu www.bgf.rs. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.