Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Bogovi i heroji“ u Starom dvoru

„Bogovi i heroji“ u Starom dvoru

Izložba „Bogovi i heroji“, koja je u okviru projekta „Blago nama“ otvorena u holu Starog dvora, predstavlja nastavak uspešne saradnje grada Beograda i Narodnog muzeja. Izložba u Starom dvoru (Dragoslava Jovanovića 2) biće otvorena svake subote i nedelje u septembru i oktobru od 10.00 do 17.00, uz slobodan ulaz, istakli su organizatori.

Direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvetićanin ocenila je da je treća izložba iz ovog projekta najlepša do sada, zasenivši svojom postavkom prethodne dve („Sugrađanke“ i „Biti Rimljanin“). Izložbu su, kako je navela, pripremili kustos Aca Đorđević, konzervator Zoran Pavlović i saradnici na projektu Aleksandar Bandović, Gordana Grabež i Ana Đuričić. U nekoliko staklenih vitrina izloženo je nekoliko remek-dela iz zbirki Narodnog muzeja, koji pričaju istoriju poslednjih 8.000 godina. Izložene zoomorfne figurine govečeta, pripadaju vinčanskoj kulturi, iz 5.500 godina pre nove ere, Votivna kolica iz Dupljaje, iz srednjeg gvozdenog doba (1.700 godina pre nove ere), kopija Atene Partenos, drugi vek pre nove ere, bronzane figure Jupitera, Venere, Viktorije, Serapisa i Dobrog pastira od drugog do petog veka.

Po izboru publike izložen je Bukranion, takođe deo vinčanske kulture, otkriven tokom najranijih istraživanje lokaliteta Vinča – Belo brdo, koji predstavlja veoma redak nalaz za naše prostore, istakao je Đorđević. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.