Naslovna » BG svaštara » Ekologija » Centrala kompanije „Continental Wind Partners“ u Beogradu

Centrala kompanije „Continental Wind Partners“ u Beogradu

Američka kompanija „Continental Wind Partners“ (CWP), koja radi na projektima obnovljivih izvora energije, saopštila je da je preselila centralu iz Londona u Beograd, odakle će voditi sve svoje evropske aktivnosti.

Kako je navedeno u saopštenju, CWP koji u Srbiji posluje od 2009. godine, namerava da u naredne četiri godine realizuje investiciju u razvoj vetroparka „Čibuk“ u opštini Kovin kapaciteta 300 megavata (MW), sa mogućnošću proširenja na grad Pančevo.

Vrednost investicije procenjena je na oko 450 miliona evra, a po proceni investitora, taj vetropark bi električnom energijom mogao da snabdeva oko 30.000 domaćinstava.

„Odluka o preseljenju kancelarija u Srbiju znak je verovanja u budućnost obnovljive energije u Srbiji i regionu. Smatramo da Srbija, a posebno Vojvodina, ima veliki neiskorišćeni potencijal u oblasti obnovljivih izvora energije koji značajno može da doprinese energetskoj sigurnosti zemlje“, rekao je predsednik kompanije CWP Mark Krendal.

On je naveo da je za početak izgradnje prvog vetroparka na leto 2013. godine potrebno da Vlada Srbije donese neophodne podzakonske akte, da usvoji model Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, donese Uredbu o stimulacionim merama i definiše uslove o priključenju na distributivnu mrežu.

„Ukoliko se ovi akti donesu u narednom periodu, prve turbine će početi da rade već u aprilu 2014. godine“, istakao je Krendal.

Kompanija CWP je izgradila najveći vetropark u Evropi „Fantanele“, snage 600 megavata koji se nalazi u Rumuniji. (Zelena Srbija)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.