Naslovna » Izlasci » Izložbe » Crteži Lazara Vozarevića u Galeriji Haos

Crteži Lazara Vozarevića u Galeriji Haos

Jesenju izložbenu sezonu Galerija Haos (Dositejeva 3) započinje retrospektivnom izložbom crteža, gvaševa i kolaža istaknutog srpskog umetnika Lazara Vozarevića (1925–1968), koja će biti otvorena od 2. oktobra (20.00) do 2. novembra.

Radovi su pozajmljeni iz Galerije Lazar Vozarević iz Sremske Mitrovice, zatim iz MSU iz Beograda i iz nekoliko privatnih kolekcija.

Lazar Vozarević je dobitnik značajnih nagrada u oblasti slikarstva. Izlagao je na vodećim i reprezentativnim izložbama srpske i jugoslovenske umetnosti u zemlji i inostranstvu. Monumentalno-dekorativni mozaici Vozarevića izvedeni su u hotelu Metropol (1956-1957), u Vojnotehničkom institutu (1958) i u Domu omladine u Beogradu (1964). Kod njega se osećala duboka povezanost sa srpskim umetničkim tradicijama i uticajima Vizantije, pored drugih drevnih kultura. Njegov svet je bio sazdan od simbola, vizija, personifikacija, sukoba emocija i racionalnog, složenog odnosa podsvesnog i svesnog, od fatalnih preokupacija smrću.

„Tanatosov prognanik“ – naslov je teksta u katalogu ove izložbe koji je sačinila Borka Božović. Tematika dela i naročito njegovih crteža bila je bazirana na mitskim pričama, na porodičnim legendama i sećanjima, na tragičnim scenama rata, na svetu arlekina i seljaka iz Srema.

Izložbu crteža Lazara Vozarevića otvara ugledni pisac Radoslav Petković. (danubeogradu.rs)