Naslovna » BG špijun » Dani evropske baštine 2012

Dani evropske baštine 2012

I ove godine u Srbiji će biti obeleženi Dani evropske baštine, a temom „Darivanje i zadužbinarstvo“ skreće se pažnja na pomalo zapostavljeno tradicionalno nasleđe i baštinjenje u Srbiji – davanje za dobrobit svoje države i naroda.

Dobročinstvo u Srbiji ima dugu i kontinutiranu tradiciju. Od nastanka srpske države krajem 12. veka do danas, zadužbinarstvo je kroz istoriju imalo veliki značaj za očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta naroda i kroz njega se može jasno videti njegova ekonomska snaga i kulturna, obrazovna i sveukupna duhovna moć.

Shvatanje kulture kao zajedničkog imenitelja u procesima formulisanja i integrisanja etničkog, državnog i nacionalnog sadržaja, bilo je tipično za epohu prosvetiteljstva. Ono je bilo sastavni element dugotrajnih procesa koji su vodili ka uobličavanju zajednica u moderne evropske države sa definisanim nacionalnim identitetom, onako kako ih je videla građanska kultura u 18. i 19. veku. Darodavci, zadužbinari i dobrotvori su darujući vrlo jasno ukazivali da su u svesti pojedinca, kultura, obrazovanje i prosveta, važna ishodišta države i naroda.

Donošenjem Zakona o zadužbinama i fondacijama, danas država nastoji da podstakne i ohrabri pojedince da Srbiji podare nešto za buduća vremena i tako postane deo našeg, ali i evropskog nasleđa. Nastavljanje tradicije darivanja i zadužbinarstva doprinosi se predstavljanju, širenju i očuvanju nacionalnih kulturnih vrednosti, razvoju srpske kulture u Evropi.

Centralna proslava 2012. godine održaće se 22. septembra u Kraljevu, gradu u čijoj okolini se nalaze koreni zadužbinarstva u Srbiji. Upravo blizina najstarijih zadužbina, manastir Studenica iz 1190. godine, Stefana Nemanje, Gradac i Žiča, odredili su Kraljevo za mesto održavanja centralne proslave Dana evropske baštine u Srbiji 2012. godine. Kraljevo će predstaviti bogatu tradiciju zadužbinarstva u ovom kraju, od srednjovekovnih spomenika izuzetne duhovne, istorijske, arhitektonske i umetničke vrednosti, preko zadužbina 19. i početka 20. veka, do najnovijih primera donatorstva – Legata Olivere Radojković Čolović, koja zaveštanjem svoje kolekcije slika i porodične kuće pokazuje da se tradicija plemenitog darivanja nastavlja. (danubeogradu.rs)