Naslovna » Izlasci » Film » „Doktor Rej i đavoli“ u bioskopima od 27. septembra

„Doktor Rej i đavoli“ u bioskopima od 27. septembra

Od 27. septembra u beogradskim bioskopima prikazivaće se domaća komedija autora Dinka Tucakovića „Doktor Rej i đavoli“. Uloge tumače Paul Murray, Dragan Bjelogrlić, Bojan Dimitrijević, Lena Bogdanović, Svetozar Cvetković, Ana Sofrenović, Tihomir Stanić, Jana Milić Ilić, Miodrag Krstović, Slobodan Ćustić, Pavle Pekić, Marko Gvero, Gordon Murray.

„Doktor Rej i đavoli“ je priča o legendarnom američkom reditelju Nikolasu Reju, poznatom, pored ostalog, po ostvarenju „Buntovnik bez razloga“ sa čuvenim Džejmsom Dinom u glavnoj ulozi. Rej je boravio u Beogradu 60-ih godina u pokušaju da snimi film, do čega nije došlo spletom čudnih okolnosti – nestao je bez traga. Reditelj Dinko Tucaković film je zamislio kao misteriju, a još za vreme studija, koje je upisao 1979. godine, kada je Rej umro, zainteresovao se za tog reditelja, a potom je dalje istraživao njegov boravak u Beogradu 1964. godine. Tako je nastao film koje je zapravo i svedočanstvo o jednom lepšem vremenu, o zlatnom dobu srpskog filma i o propuštenim šansama.

Postoji neka vrsta „crne rupe“ u biografiji slavnog holivudskog reditelja Nikolasa Reja u periodu između 1963. i 1967. godine. Posle dva neuspela projekta iznenada je, usled poziva Ratka Draževića, direktora Avala filma iz Beograda, napustio svoju mladu suprugu i ćerku i došao u Jugoslaviju. Pored toga što je bio talentovan i genijalan reditelj, Rej je bio i komunista i zavisnik od droga. U to vreme je radio na projektu „Dr & His Devils“ (Doktor i njegovi đavoli) zasnovanom na romanu kultnog autora Dilana Tomasa. Dok su u Sjedinjenim državama njegova porodica, producent Semjuel Bronston i glumac Čarlton Heston, jedna od najvećih glumačkih zvezda tog vremena, organizovali potragu za njim i za tu potrebu čak unajmili privatnog detektiva, u Srbiji je Rej bio hvaljen i zaštićen, pod nedvosmislenim blagoslovom predsednika Tita.

Ali i u „raju“ problemi su počeli da se pojavljuju. Rej je želeo da snimi autorski film dok su Dražević i drugovi imali drugačije ideje. Oni su želeli kostimirani spektakl koji bi promovisao Avala film kao Holivud na Balkanu i SFRJ kao zemlju sloboda, negde između Zapada i Gvozdene zavese. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.