Naslovna » BG svaštara » Drugi Beogradski bezbednosni forum od 20. septembra

Drugi Beogradski bezbednosni forum od 20. septembra

Trodnevni međunarodni Beogradski bezbednosni forum 2012. biće otvoren 20. septembra u 8.45 u hotelu Hajat (Milentija Popovića 5). Organizatori su Evropski pokret u Srbiji, Beogradski fond za političku izuzetnost i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Prvog dana foruma predviđene su akademske rasprave uz veći broj domaći i broj stručnjaka, dok je zvanično otvaranje najavljeno za 21. septembar u 9.15. Organizatori su najavili učešće više stotina svetskih i domaćih visokih zvaničnika i nezavisnih eksperata koji se bave bezbednosnim, spoljnopolitičkim i ekonomskim temama.

Najavljeno je da će na skupu govoriti predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, direktor Koordinacionog tela Saveta evrope za migracije i azil Markus Jeger, stručnjak za odnose Nemačke i EU i transatlantska pitanja Urlike Guero i mnogi drugi stručnjaci.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je najavljujući knferenciju rekla da veruje da Srbija ima pravo da bude deo debate o svim važnim temama. Navela je da je svet suočen ne samo sa ekonomskom krizom već i krizom demokratije i vladavine prava te da je skup prilika da se o svemu govori. Dodala je da će pored priče o ekomskoj krizi biti reči i o Kosovu, EU, sajber kriminalu i Balkanu.

Među temama su načini prevazilaženja krize u Evropi, uloga civilnog društva u reformi bezbednosti, situacija na Kosovu, energetska bezbednost, uticaj krize na bezbednost i uloga žena u rešavanju sukoba.

Prvi Beogradski bezbednosni forum je pokrenut 2011. godine zahvaljujući inicijativi tri organizacije civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Evropskog pokreta u Srbiji zarad pozicioniranja regiona i Beograda na mapi svetskih skupova na kojima se raspravlja o strateškim temama. (Euractiv)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.