Naslovna » Izlasci » Sport » Evropska nedelja mobilnosti: Rekreativna biciklistička vožnja

Evropska nedelja mobilnosti: Rekreativna biciklistička vožnja

U nedelju, 16. septembra od 10.30, sa platoa ispred Skupštine grada Beograda, počeće rekreativna biciklistička vožnja Beogradom u organizaciji UNDP Srbija, Sekretarijata za saobraćaj grada Beograda, Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Republike Srbije i delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Vožnja se organizuje u okviru Evropske nedelje mobilnosti, i ima za cilj promociju alternativne mobilnosti i podizanje svesti građana o problemu povećanja intenziteta gradskog saobraćaja, kao i negativnim posledicama koje on ima na životnu sredinu, ali i promociju ličnog bicikla kao ravnopravnog prevoznog sredstva.

Vožnja Beogradom je prva u nizu aktivnosti koje UNDP Srbija, uz podršku gradskih vlasti, organizuje u okviru Evropske nedelje mobilnosti koja se obeležava od 16. do 22. septembra. Podrška koju UNDP pruža gradskim partnerima je u okviru projekta koji se sprovodi na gradskom nivou, od aprila 2011, a koji za cilj ima da gradski saobraćaj poboljša i učini ga efikasnijim i održiviji. Projekat kao jedan od ciljeva upravo ima promociju bicikla kao ravnopravnog sredstvo u gardskom saobraćaju.

Start vožnje je kod Skupštine grada Beograda, preko Trga Nikole Pašića i Trga Republike, Pariskom ulicom, preko Brankovog mosta i Sava Centra, preko Mosta na Adi do Topčiderskog parka, gde je predviđen cilj (kraj vožnje će biti oko 13.00). Svi učesnici koji tokom vožnje sakupe dva vaučera na cilju će dobiti zanimljive nagrade.

Evropska nedelja mobilnosti je godišnja kampanja održive urbane mobilnosti koja se organizuje širom Evrope u cilju da se podstaknu lokalne uprave da uvedu i promovišu mere održivog saobraćaja i ponude građanima alternative upotrebi automobila.

Saobraćaj će duž navedene trase biti privremeno obustavljan do prolaska učesnika promotivne vožnje biciklima, a vozila javnog prevoza će čekati na trasi dok se ne uspostavi redovan režim saobraćaja. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.