Naslovna » BG svaštara » Evropska noć slepih miševa 2012

Evropska noć slepih miševa 2012

Na Malom Kalemegdanu, u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Velikom Ravelinu, 29. septembra od 18.00 biće organizovana Evropska noć slepih miševa. Ulaz je slobodan.

Prirodnjački muzej i Društvo za očuvanje divljih životinja „Mustela“ organizovaće obeležavanje 16. Evropske noći slepih miševa (ENSM). Program manifestacije obuhvata multimedijalna predavanja, neposredni razgovor stručnjaka sa građanima, izveštaj o pozivima građana i intervencijama stručnjaka, a poseban segment je prikazivanje živih primeraka slepih miševa publici i njihovo puštanje na slobodu.

Zbog povećanog broja slepih miševa u Beogradu ove godine, građani su veoma zainteresovani kako da se „nose sa ovim napastima“, i kako da se oslobode strahova i nauče o njihovom načinu života i odnosu sa ljudima. Zbog nepravedno loše reputacije slepih miševa, njihovog statusa zaštićenih prirodnih retkosti, ali i sad već izvesnog pritiska medija da se građanima pomogne, a “napastima“ dođe glave, ova manifestacije je pravo mesto za sticanje znanja o njihovoj bionomiji, ekologiji, fiziologiji, odnosu sa ljudima, zaštiti i očuvanju u Srbiji i Evropi.

Uvodnu reč daće mr Milan Paunović, muzejski savetnik, a predavanja će održati i Branko Karapandža, Ivana Budinski, dok će na tribini „Slepi miševi – lična iskustva“ govoriti svi zainteresovani. Kao poklon deliće se pamflet sa praktičnim savetima o tome šta učiniti kada slepi miševi nasele naša „staništa“ i „skloništa“, kao i poster portret patuljastog slepog mišića Pipistrellus pygmaeus. (danubeogradu.rs)