Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Beograd arhitekte Ratomira Bogojevića“

Izložba „Beograd arhitekte Ratomira Bogojevića“

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda (Knez Mihailova 6) do 14. oktobra otvorena je izložba „Beograd arhitekte Ratomira Bogojevića (1912-1968)“.

Autor Bojan Kovačević predstavio je ovog uglednog i pomalo zaboravljenog graditelja našeg grada kroz njegove kapitalne objekte – Dom štampe, na uglu Knez Mihailove i Trga Republike, zgrade u kojoj je od 1961. i adresa KCB-a, zgrade Odeon, na uglu ulica Kraljice Natalije i Kneza Miloša, kao i privatne vile u Višegradskoj, i nekoliko nerealizovanih projekata od kojih je svakako najpoznatiji prvonagrađeni za Muzej grada na konkursu 1953.

Pored originalnih arhitektonskih planova i mnoštva fotografija građevina u različitim fazama iz fonda Muzeja nauke i tehnike, na postavci su se našli i lični predmeti iz arhitektonskog biroa Ratomira Bogojevića, fotografije iz porodičnog albuma, njegove knjige.

Među pratećim programima tokom trajanja izložbe jeste i predstavljanje knjige „Esej o arhitekti Ratomiru Bogojeviću“, koju je napisao arhitekta i kritičar arhitekture Bojan Kovačević, a suizdavači su KCB i Službeni glasnik; brojni razgovori na teme zaštite arhitektonske baštine i proučavanja arhitektonskih vrednosti kao strategiji kulturne politike, problemu devastacije objekta, dizajnu javnog prostora, istoriji mesta na kome je sagrađen Dom štampe 1958; stručna vođenja kroz izložbu; više projekcija video materijala i TV filmova; radionica za tinejdžere koju vodi Ana Nedeljković, multimedijalna umetnica. (danubeogradu.rs)