Naslovna » Izlasci » Film » Japanski animirani filmovi u Domu omladine

Japanski animirani filmovi u Domu omladine

U organizaciji Društva ljubitelja japanske popularne kulture Sakurabana, od sredine oktobra počinje ciklus mesečnih projekcija japanskih filmova u Domu omladine Beograda (Makedonska 22).

U četvrtak, 18. oktobra od 20.00, u bioskopskoj sali DOB biće prikazana dva filma „Kigeki“ (komedija) i „Hotarubi no mori e“, jedan za drugim, bez pauze. Anima ostvarenja međusobno se razlikuju po stilu, a zajednički su im elementi zapleta. Naime, u oba filma prikazane su sudbine devojčica koje se upuštaju u svet duhova i sklapaju prijateljstva s natprirodnim bićima.

Po mangi Juki Midorikava, 2002. godine Kazuto Nakazava je snimio fantastični film o devojčici iz Irske koja će se sama uputiti u ukletu šumu u kojoj, u ruševinama starog zamka živi tajanstveni crni mačevalac. Pokušaće da ga ubedi da spase njeno selo od engleskih vojnika koji za vreme rata za nezavisnost, kruže zemljom i gaze sve pred sobom, nemilosrdno ubijajući stanovništvo. Iako ovaj film traje desetak minuta, priča je istovremeno ljupka i jeziva čiji se šokantni rasplet dugo pamti.

Prošlogodišnji film Takahira Omorija „Hotarubi no Mori e“ (U šumi svitaca) snimljen je takođe po mangi Juki Midorikava koja se proslavila izuzetno uspešnim animiranim serijalom „Natsume Yuujinchou“. Melanholična atmosfera i japanski folklor glavne su odlike i ovog dela o devojčici koja iz grada dolazi na raspust u selo. U obližnjoj šumi upoznaje duha, koji tu živi vekovima i izgleda kao običan mladić. Iz godine u godinu, ona dolazi da se vidi sa neobičnim prijateljem. Ali, kako vreme prolazi, Hotaru odrasta i menja se, a šumski duh i dalje ostaje isti… (danubeogradu.rs)