Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Koncertno predavanje savremene italijanske muzike

Koncertno predavanje savremene italijanske muzike

U Muzičkoj školi „Stanković“ (Kneza Miloša 1a), 20. septembra od 20.00, biće održano koncertno predavanje savremene italijanske muzike Dua Alterno.

Duo Alterno, koji čine sopran Ticijana Skandaleti i kompozitor i pijanista Rikardo Pjačentini, smatra se jednim od vodećih sastava za vokalno-pijanistički repertoar od XX veka do danas. Od svog prvog nastupa na Festivalu savremene italijanske muzike u Vankuveru 1997, držali su koncerte i radionice o savremenoj italijanskoj muzici u više od trideset zemalja. Mnogi kompozitori, među kojima Đakomo Manconi i Enio Morikone, pisali su za Duo Alterno koji je snimio i nekoliko albuma, sa prvim snimcima Đorđa Federika Gedinija, Alfreda Kazele i Franka Alfana, seriju CD-ova o „Foto-muzici sa foto-zvucima“ i muzičku antologiju o savremenoj muzici u Italiji i muzici iz doba krepuskolarizma, sa nokturnima i serenadama XX veka.

Rikardo Pjačentini i Ticijana Skandaleti su i autori CD-a „Zvuk stvari – Poetika foto-zvuka između Filozofije, E(ste)tike i Muzike“ (knjiga i DVD) koje redovno predstavljaju na svojim nastupima. Duo Alterno je učestvovao u televizijskim i radio programima raznih zemalja: RSI (švajcarsko-italijanski radio), Nacionalni radio Uzbekistana, Nacionalne televizije Kine, Kazahstana i Indije, australijski SBS radio. Sopran Ticijana Scandaleti predaje vokalnu kamernu muziku na Konzervatorijumu „Santa Čečilija“ u Rimu. Rikardo Pjačentini je profesor kompozicije na Konzervatorijumu „Antonio Vivaldi“ u Aleksandriji. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.