Naslovna » BG svaštara » Književnost » Kreativni centar: Porodica – Jasminka Petrović

Kreativni centar: Porodica – Jasminka Petrović

Novo izdanje Kreativnog centra je iz edicije „Bez dlake na jeziku“. Knjigu „Porodica“ napisala je Jasminka Petrović, a ilustrovao Dobrosav Bob Živković.

O tipovima porodica, porodičnim odnosima, o porodičnim okupljanjima kojima smo tradicionalno verni, ali i o nekim zaboravljenim porodičnim ritualima, iskreno i bez dlake na jeziku, piše Jasminka Petrović. Prepoznatljiv autorkin ton, pun prisnosti i razumevanja, ali i prisutna samoironija i nemilosrdno seciranje date teme praćeni su i ovog puta ilustracijama Boba Živkovića. Naglašeni karakteri i oživljene situacije, začinjene komentarima ilustratora, igranje i nadigravanje teksta i slike rezultirali su specifičnom nadogradnjom same teme.

Čitaoci su dobili knjigu kojoj će se vraćati i iznova je „čitati“ i učitavati nove sadržaje u nju, a poster koji ide kao dodatak pružiće im mogućnost da se zabave uz igricu „Rođače, ne ljuti se“.

Nova dizajnerska rešenja osvežila su ediciju, dala joj posebnu dinamiku i moderan ton. Prožeta uticajima savremenog doba, parodijom na marketinške i reklamne poruke kojima nas mediji svakodnevno bombarduju, ova knjiga predstavlja i svojevrstan sociološki i kulturološki uvid u stvarnost koja nas okružuje. Ovo svojevrsno ogledalo u kojem se ogledamo i vidimo sve svoje mane svakako će nas naterati da se nasmejemo, ali će nam i pružiti – iako pomalo iskrivljen – osmeh pun razumevanja.

Knjige iz edicije „Bez dlake na jeziku“, zabavne i na prvi pogled ne tako zahtevne i stroge, imaju jedan vrlo ozbiljan zadatak, a to je da nas podstaknu na preispitivanje i menjanje odnosa prema temama kojima se bave. Uspeh tih knjiga kod širokog kruga čitalaca – kako kod nas, tako i u svetu – još jednom potvrđuje univerzalnost ovih tema, kao i moć i uticaj humora da menja našu svakodnevicu i čini je lepšom. (danubeogradu.rs)

 

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.