Naslovna » BG servis » Manifestacije povodom „Evropske nedelje mobilnosti“

Manifestacije povodom „Evropske nedelje mobilnosti“

Povodom „Evropske nedelje mobilnosti“ tokom ove nedelje gradski Sekretarijat za saobraćaj organizovaće više manifestacija kojima će se promovisati alternavni vidovi prevoza.

U sredu, 19. septembra od 12.00, uspostaviće se rent-a-bajk sistem za potrebe zaposlenih u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine. Dvadeset bicikala i pet češljeva za parkiranje biće postavljeno ispred zgrade ministarstva na Novom Beogradu (u Omladinskih brigada). Zaposleni u ministarstvu će moći da koriste ove bicikle besplatno, bilo samo za potrebe dnevnih zadataka, ili za putovanja između kuće i posla. Ovaj sistem funkcionisaće kao otvorena biblioteka: osoba uzima bicikl i vraća ga u dogovorenom roku.

U četvrtak, od 9.30 do 16.00, biće otganizovana Radionica o bezbednosti korisnika dvotočkaša u saobraćaju u Beogradu, na kojoj će se analizarati bezbednost biciklista i motociklista u saobraćaju.

U petak, 21. septembra od 9.30 do 16.00, održaće se radionica o Planovima održive urbane mobilnosti. Planovi održivog urbanog saobraćaja (POUS) predstavljaju nova integrisana strateška sredstva koja objedinjavaju urbanu mobilnost i saobraćajne sisteme sa kontekstom zaštite životne sredine. Grad Beograd je već preuzeo prvi korak u borbi protiv glavnih problema koji utiču na životnu sredinu, ekonomski i društveni kontekst.

U subotu, 22. septembra od 10.00 do 17.00, biće održana manifestacija „Parkiraj i vozi uz upotrebu električnog bicikla“. Od juna ove godine, JKP „Parking servis“ promoviše bicikl koji koristi akumulor za savladavanje uspona i težeg terena na tri lokacije u Beogradu. Cilj je stimulisanje građana da kombinuju različite vidove saobraćaja uz izbegavanje ulaska u gradsko jezgro privatnim automobilima. Smanjenje zagušenja centralnih gradskih zona utiče na smanjenje zagađenja i potrošnje energije sa jedne strane, a sa druge pospešuje upotrebu bicikla u saobraćaju.

Istoga dana, od 8.00 do 20.00, održaće se i manifestacija „Dan bez automobila od Slavije do Trga Republike“, kada će se organizovati dodatni događaji koji promovišu alterantivnu mobilnost – pešačenje i vožnju bicikla. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.